Kurti kaže da će Srpska lista u vladi biti kao opozicija, Đurić ocenio: On gura region u 1999.

Trudiće se, naveo je, da sa koalicionim partnerima formira vladu bez Srpske liste

  • 0
Aljbin Kurti, marko Đurić

Foto: Tanjug/AP, Sava Radovanović

U novoj prištinskoj vladi Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji, rekao je Aljbin Kurti u emisiji Presing N1 televizije.

Što se tiče Srpske liste i ustavne obaveze da jedan Srbin bude ministar, Kurti kaže da će poštovati ustav, ali će, dodao je, praviti sadržinsku razliku između toga što je ustavna obaveza s jedne, i politička koalicija s druge strane.

Trudiće se, naveo je, da sa koalicionim partnerima formira vladu bez Srpske liste.

- Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost - rekao je Kurti.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao deo vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se "može tako reći".

Dodao je da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, ali da ih neće "ekskomunicirati u skupštini".

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti - Foto: Tanjug/AP

Tvrdi da na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima u opštinama sa srpskim stanovništvom glasanje nije bio fer I slobodno, te da su to potvrdili I međunarodni posmatrači.

Tvrdi da je zabeležen slučaj da je jedan Srbin glasao, kako je kazao, čak 18 puta, kao i primera da je u nekim mestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.

Priznaje da te nepravilnosti jesu odgovornost prištinskih institucija, ali je, kaže, bilo i pritisaka iz Beogradu, koji je zeleo da Srbi dobiju svih 100 odsto podrške.

Za to ne krivi Srpsku listu, jer, kako je rekao, oni su samo radili ono što je Beograd od njih tražio.

Upitan zašto eliminiše Srpsku listu, Kurti je rekao da Beograd "plaća" poslušnost Srba na Kosovu i da će se, uz pomoć međunarodne zajednice, založiti da takva praksa bude prekinuta.

- Nemam ništa protiv Srba, naprotiv, družim se sa mnogo Srba ovde na Kosovu... Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je - sredstvo... - rekao je Kurti.

"Kurti gura ceo region u 1999. godinu"

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Aljbin Kurti okreće točak istorije unazad i živi u 1999. godini, u koju gura i ceo region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje velike Albanije i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji, maskiranom u intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti.

- Njegovo pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo je eufemizam za odbacivanje dijaloga, što je on bez ikakvog ustezanja i priznao otvoreno odričući validnost i obavezujući karakter onome što je u dosadašnjem toku dijaloga usaglašeno - naveo je sinoć Ðurić u saopštenju povodom Kurtijevog intervjua za N1.

SRBIJA KIM KANCELARIJA

Marko Đurić - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On ističe da na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu i Metohiji čak i sa plaćenom taksom.

- Najbezočnijim lažima, Srbima je uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju Evropske unije, izmišljajući čak da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen - navodi Ðurić.

On ocenjuje da je Kurti glumio umiljato jagnje i velikog demokratu, ali, kako kaže, svakome je jasno da je on vuk u jagnjećoj koži i da pored sve agresije koju je u dosadašnjoj političkoj praksi iskazao, "u njemu bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva, od čega će čitav region nesumnjivo imati štetu".

- Kurtijev nastup bio je tirada političke nazadnosti, a odbijajući da shvati savremene prilike i odnos snaga u regionu i svetu on čitav zapadni Balkan teži da vrati u mračnu i konfliktima obeleženu prošlost - ocenio je Ðurić.

On je poručio i da će Beograd nastaviti da daje šansu dijalogu, ali da sa "čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora".

Srpska lista: U laži su kratke noge, pa i Kurtiju

 

Pokušaj da se lažima sakrije nesrkiveni šovinizam Aljbina Kurtija i mržnja prema svemu što je srpsko nije uspeo, ma koliko se on i njegovi promoteri u srpskom medijskom prostoru trudili, saopštila je večeras Srpska lista.

- Iako je najavio da će, silom međunarodnog pritiska, morati da poštuje rezultat Srpske liste, Kurti je pokušao da lažima i uvredama omalovaži pobedu srpskog naroda i jedinstva koje je srpski narod pokazao na izborima 6. oktobra - navela je SL u saopštenju povodom Kurtijevog intervjua za N1.

Oni ističu da je Kurti zaboravio da pomene da je na svim biračkim mestima, na severu Kosova i Metohije bilo posmatrača iz albanskih političkih partija, članova OEBS i Evropske posmatračke misije, kao i posmatrača iz albanskih nevladininih organizacija.

- I niko od svih pomenutih nije u zapisniku uneo ijednu primedbu na proces glasanja. U laži su kratke noge, pa i Kurtiju - napominje SL.

Oni dodaju da Kurti nije ni trepnuo, a nastavio je da, glumeći demokratu, najbezočnije vređa srpski narod, nipodaštava naša prava, a obavezu prištinskih institucija prema srpskom narodu predstavi kroz intimu sa Nenadom Rašićem, koji je osvojio 70 puta manje glasova od Srpske liste.

- Pritom, bez imalo stida, kao dokazani promoter tzv. velike Albanije, pod zastavom druge zemlje priča o nekakvom miru i ekonomskom razvoju - ocenjuje SL.

Oni navode i da sve što je bilo u interesu srpskog naroda, od formiranja Zajednice srpskih opština, pa do izmene i dopune zakona, uvek je bilo blokirano od strane Kurtija i njegovih poslanika dok su bili u opoziciji.

- Zato ovaj pokušaj medijskog umivanja njegovog ekstremističkog pokreta nije i nikada neće proći kod Srba na Kosovu i Metohiji'' - poručuju iz Srpske liste.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA