• 5

Neće biti sankcija SAD: Dačić posle sastanka sa zvaničnikom Stejt departmenta

Ivica Dačić sastao se danas sa direktorom Posebnog odeljenja Stejt departmenta SAD za sprovođenje sankcija

  • 5

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas nakon sastanka sa Tomasom Zarzeckim, direktorom Posebnog odeljenja Stejt departmenta SAD za sprovođenje sankcija, da neće biti nikakvih američkih sankcija Srbiji.

On je novinarima rekao da je Zarzecki zadovoljan onim što je čuo u Beogradu, odnosno političkom porukom najvišeg državnog vrha Srbije - da želi otvorene odnose i da nema šta da krije.

Dačić je kazao da je preneo tu poruku Zarzeckom, i podsetio da je američki zvaničnik do sada obišao 60 zemalja, tako da od njegovog dolaska u Srbiju ne treba praviti nikakav spektakl.

- Razgovor je bio konkretan i dobar i neće biti sankcija - rekao je Dačić i dodao da je zbog priče o sankcijama, onako kako je postavljena, Zarzeckom bilo neprijatno, i da je zbog te priče postao medijski poznata ličnost u Srbiji.

Ivica Dačić, sajam medija

Ivica Dačić - Foto: Milena Đorđević

Dačić je naveo da je sagovornik bio zadovoljan kada je čuo poruku državnog vrha Srbije.

Šef srpske diplomatije je rekao da je u pitanju redovna misija Zarzeckog, jer je to njegov posao, i da se na osnovu Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija određuje kako da se spreče neki akti protiv SAD.

Zarzecki vrši procenu da li neka zemlja, pojedinac ili kompanija zaslužuje da se nađe na udaru tih sankcija zbog suprotstavljanja interesima SAD.

Istakao je da je Zarzecki tražio razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, da ga je on primio da bi preneo osnovnu poruku Srbije - da želi potpuno otvoren, transparentan odnos, da nema, šta da krije, niti nameru da ulazi u probleme sa SAD.

- S druge strane, rekao sam da imamo svoje intrese koji se tiču zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u skladu s tim moramo da vodimo računa o odbrambenim mogućnostima i da vodimo politiku vojne neutralnosti - preneo je Dačić.

Zarzecki će o ostalim tehničkim detaljima razgovarati s predstavnicima ministarstava odbrane i finansija, dodao je Dačić.

Dačić sa Zarzeckim

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas Tomasa Zarzeckog, direktora Posebnog odeljenja Stejt departmenta za sprovođenje člana 231 "Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija".

Ivica Dačić i Tomas Zarzecki

Sastanak - Foto: MSP

Kako se navodi u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova, cilj posete Tomasa Zarzeckog, tokom koje je imao razgovore i u drugim nadležnim ministarstvima, jeste upoznavanje nadležnih resora Vlade Srbije s najvažnijim elementima pomenutog Zakona, a posebno sa sprovođenjem člana 231, koji se odnosi na mogućnost uvođenja sankcija SAD prema fizičkim i pravnim licima koja imaju poslovnu saradnju s bezbednosnim i obaveštajnim sektorom Ruske Federacije.

Pre Republike Srbije, Tomas Zarzecki je istim povodom posetio više od 60 zemalja.

Tokom prijema kod ministra Dačića, a nakon toga i u razgovoru s nadležnim ekspertima iz Ministarstva spoljnih poslova, istaknut je značaj veoma dobre bilateralne saradnje Srbije i SAD, posebno u oblastima gde postoji izraženi međusobni interes, kaže se u saopštenju.

Razmotrena su i sva pravno-tehnička pitanja sprovođenja pomenutog Zakona, pri čemu je posebno naglašena važnost transparentnosti obe strane u međusobnoj saradnji u svim oblastima, gde je zajednički konstatovan uzlazni trend.

Na kraju sastanka zajednički je pozitivno ocenjen kontinuitet otvorenog dijaloga Srbije i SAD o nizu pitanja od zajedničkog interesa, što je važno za izgradnju međusobnog poverenja i razumevanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Aco vasiljevic

    A sta je sa naoruzanjem.Da li treba da ga unistimo kao za vreme Tadica i Sutanovca(800)tenkova unisteno.

  • PN

    Danas neće a za sutra sačekajmo gazdin izveštaj,nije isto uvek i od svih.

  • Lord

    Znaci - bice...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima