Hrvatska uputila notu Srbiji zbog spomen ploče komandantu bivše JNA

Spomen-ploča general-majoru Mladenu Bratiću otkrivena je danas u Novom Sadu

  • 29

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu ambasadi Srbije u Zagrebu, zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, komandantu bivše JNA u, kako navode, napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Hrvatska je u noti osudila taj čin i izrazila očekivanje od Srbije i njenih institucija da, kako kažu, "odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina", čime se, smatraju, "dodatno vređaju žrtve agresije na Hrvatsku".

- Srbija je ponovno pozvana da se usmeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga veka - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog resora.

Navodi se da je notom Ministarstvo ponovo ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su "u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusedske odnose".

U okviru obeležavanja praznika Prve brigade Kopnene vojske u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu, danas je otkrivena spomen-ploča general-majoru Mladenu Bratiću koji je, kako je navedeno, poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991.godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    8. novembar 2019 | 18:23

    Pa ovi su smešni, pokušavaju da budu bitni a ustvari su zadnja rupa na svirali

  • Dexter

    8. novembar 2019 | 19:30

    Podigniti spomenik Arkanu za zasluge na Luscu kod Vukovara Da njega nije bilo nebi mnogi Srbi ziveli Visina 45 metara Da vidimo sta ce onada reci Oni slave Tudjmana kao sveca A taj izvrsio genocid nad Srbima

  • Franjo

    8. novembar 2019 | 18:06

    Meni kao Hrvatu to osobno ne smeta,ipak to je vaša država i mi se nemamo tu šta mješati po tom pitanju. Nego izbori su kod nas na pragu,stoga udri što više po Srbiji. Nažalost to im je glavno oružje za stjecanje povjerenja građana i dobivanja drugog mandata. Lijep pozdrav!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA