≫ 

Podrška po pitanju KiM, poseta Si Đinpinga, nove investicije: Šta dobijamo posle posete Kini?

Sumirajući utiske posle višednevne posete Kini, članovi delegacije saglasani su da očekuju još više kineskih investicija u Srbiji

  • 9
Ana Brnabic, Kina Foto: Milena Đorđević

Delegacija Srbije, predvođena predsednicom Vlade Anom Brnabićboravila je u zvaničnoj poseti Kini povodom Drugog kineskomg međunarodnog sajma uvoza EKSPO. Tokom višednevne posete zemlji svile, održano je nekoliko sastanaka, potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Huavej, najavljene su posete Srbiji, među kojima je najznačajnija najava zvanične posete Si Đipinga našoj zemlji naredne godine.

Sumirajući utiske posle višednevne posete Kini, članovi delegacije saglasani su da očekuju još više kineskih investicija u Srbiji, posebno u oblasti inovacija tehnologije, istraživanja i razvoja svega onoga što će našoj zemlji doneti ubrzan rast i razvoj i konkurentnu prednost u budućnosti.

Predsednik Si Đinping dolazi u Srbiju

Predsednica Vlade sastala se u Šangaju sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, a teme razgovora kineskog predsednika i srpske premijerke  bili su bilateralni, ekonomski i politički odnosi, kao i saradnja Srbije i Kine u okviru mehanizma "Pojas i put". Tom prilikom predsednik Si najavio je zvaničnu posetu Srbiji naredne godine da, kako je istakao, poseti svog prijatelja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić - Si Ðinping Foto: Milena Đorđević

Premijerka Brnabić poručila je posle sastanka da je sa kineskim predsednikom razgovarala i o političkoj i ekonomskoj, kao i saradnji u svim drugim oblastima, sve većem broju kineskih turista u Srbiji, zajedničkim policijskim patrolama, odnosno o sveukupno jako bliskoj saradnji.

- Razgovarali smo o tome da Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i da Kina i dalje nastavlja i nastojaće da podrži Srbiju u međunarodnoj areni po pitanju Kosova i Metohije - istakla je Brnabić.

Premijerka na otvaranju Sajma uvoza sa svetskim liderima

Premijerka Srbije prisustvovala je otvaranju sajma uvoza EKSPO, u Šangaju, gde je govorila na ceremoniji svečanog otvaranja, uz predsednika Kine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa.

- Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu - istakla je premijerka Srbije.

Predsednica Vlade RS Ana Brnabić, sajam Šangaj Expo Foto: Milena Đorđević

Takva politika je, ukazala je ona, ne samo vrednosno ispravna, već donosi i konkretnu korist za građane, privredu, ali i partnere Srbije.

Brnabić je istakla da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka - viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

- I da napred, svi mi, možemo samo zajedno - poručila je Brnabić.

Predsednica Vlade RS Ana Brnabić, sajam Šangaj Expo Foto: Milena Đorđević

Kineski predsednik Si Đinping poručio je na otvaranju da je ekonomska globalizacija istorijski trend, koji ništa ne može zaustaviti.

Zato, poručio je Si, svi moraju da ulože dodatne napore u unapređenje saradnje na globalnom nivou, jer se izazovi ne mogu rešavati pojedinačno.

Sastanak sa predstavnicima Huaveja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Huavej, i to sa potpredsednikom i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Ana Brnabić, Kina, sastanak Huawei Foto: Milena Đorđević

Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa "Telekomom" i sa srpskim MUP-om.

Potpisan Memorandum o razumevanju sa Huavejom

Direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović potpisao je u Šangaju sa direktorom kompanije Huavej u Srbiji Li Mnćun Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije (Artificial Intelligence, AI).

Ana Brnabić, Kina, sastanak Huawei Foto: Milena Đorđević

Memorandum je potpisan na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma.

- Imao sam tu čast da napravim prvi veliki korak u izgradnji nacionalne platforme za veštačku inteligenciju. Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huavej biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu odmah po njegovom otvaranju - izjavio je Jovanović.

Ovi sistemi će, kaže, omogućiti razvoj najsavremenijih usluga eUprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa Strategijom Vlade za razvoj veštačke inteligencije do 2025. koja se upravo izrađuje, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije je deo donacije Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje, vredne 13 miliona evra, a kompanija Huavej će u okviru te donacije obezbediti klaud infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju koji će biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu, saopšteno je iz Kancelarije za IT i eUpravu.

Mihailo Jovanović, IT kancelarija Foto: Milena Đorđević

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izradu predloga Strategije razvoja veštačke inteligencije Srbije za period od 2020. do 2025. godine, čime će Srbija biti jedna od prvih država Jugoistočne Evrope koja ima ovakvu strategiju.

Zadatak Radne grupe je izrada Predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije u periodu od 2020. do 2025. godine, koja će obuhvatiti prioritetne politike sa akcentom na razvoj veštačke inteligencije u obrazovanju, istraživanju, inovacijama, državnoj upravi i privredi.

U ovoj fazi izrade strateškog okvira za razvoj veštačke inteligencije, na osnovu rezultata do sada sprovedenih konsultacija i izvršenih analiza, ustanovljeno je da postoji potreba da se formulišu mere za dostizanje sledećih ciljeva: razvoj obrazovanja usmeren ka potrebama savremenog društva i privrede uslovljenim napretkom veštačke inteligencije, razvoj nauke i inovacija u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, razvoj ekonomije zasnovan na veštačkoj inteligenciji, unapređenje pretpostavki za razvoj veštačke inteligencije i usluga javnog sektora primenom veštačke inteligencije, kao i mere za osiguravanje njene etične i bezbedne primene.

Brnabić posle posete Alibabi: Cilj je otvaranje razvojnog centar u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić obišla je Džeđang provinciju, jednu od privredno najrazvijenijih oblasti, i posetila njeno sedištu, grad Hangdžou. Hangdžou je jedan od pilot gradova za razvoj 5G mreže, a premijerka Srbije je u tom gradu obišla neke od najvažnijih kineskih kompanija - “Alibabu”, “Hikvision” i “haj tek" park "Dream town".

Alilbaba, Ana Brnabić, Kina Foto: Milena Đorđević

Predsednicu srpske vlade dočekao je prvi čovek “Alibabe” Džang Jong, koji joj je bio “vodič” u muzeju, u kojem su predstavljene inovativna rešenja te kompanije, koja pokazuju zašto je “Alibaba” prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

Brnabić je izjavila nakon obilaska kompanije “Alilbaba”, da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko Ali peja, platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu, koju je kreirala “Alibaba grupa”.

Reč je o platform za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

Alilbaba, Ana Brnabić, Kina Foto: Milena Đorđević

- Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa ''Ali pejom'' za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji - rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

- Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe - rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evopri za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

Srbija povećala robnu razmenu sa Kinom

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da je kinesko tržište višestruko važno za Srbiju, ali da je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova, pre svega, obezbediti kvalitet, konkurentnost i kontinuiran plasman robe na tržište Kine.

Srpski štand - sajam izvoza EXPO u Šangaju Foto: Milena Đorđević

On je naglasio da je Srbija značajno povećala robnu razmenu sa Kinom, u odnosu na prošlu godinu, pa je ona sada duplo veća - u prvih devet meseci plasirana je roba u vrednosti od 214 miliona dolara, dok smo cele prošle godine prodali robu za 92 miliona dolara.

- Ako se ovaj trend nastavi, približićemo se prvi put cifri između 250 i 300 miliona dolara. To je još malo i zato su ovi sajmovi važni. Ovo je prilika da približimo naše prozivode velikom, ali zahtevnom kineskom tržištu - rekao je Ljajić.

(J.N./j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    9. novembar 2019 | 15:24

    Dobro dosao brate Si Dje Pinge!!!Zivela jaka Srbija Kina i Rusija!!!

  • Sloba

    9. novembar 2019 | 19:45

    Sta dobijamo nije pitanje pitanje je sta i koje fabrike smo izgubili zauvek posle

  • Milorad Vujicic

    9. novembar 2019 | 16:13

    Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije radi mira i sigurnosti Srbije.Briks krediti bi pomogli za rast proizvodnje i izvoz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA