• 3

Želimo kompromis, ali ne pristajemo na necivilizacijske akte: Dačić o prištinskim taksama

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije bilo razloga za uvođenje necivilizacijske mere kakve su takse, a da je povod za Prištinu bilo glasanje u Interpolu

  • 3

Navršilo se godinu dana otkako je na snagu stupila taksa Prištine na srpsku robu najpre od 10 odsto, a 12 dana kasnije i celih 100 odsto. Osim što je nanela veliku ekonomsku štetu sa obe strane administrativne linije, ta mera blokirala je i dijalog Beograda i Prištine. Ivica Dačić je poručio da Srbija želi komprimis, ali da ne pristaje na necivilizacijske jednostrane akte.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije bilo razloga za uvođenje necivilizacijske mere kakve su takse, a da je povod za Prištinu bilo glasanje u Interpolu.

- Oni imaju objektivan problem jer nemaju dovoljno veliku podršku da budu članice međunarodnih organizacija. Članstvo u Interpolu im ne treba za borbu protiv kriminala, već da pokažu da su suverena država - rekao je Dačić.

U Prištini su rekli da su takse uvedene jer je Beograd radio na povlačenju priznanja tzv. Kosova, na šta je Dačić rekao da nikada nije ni bio plan da se Prištini pomogne.

Ivica Dačić, sajam medija

Ivica Dačić - Foto: Milena Đorđević

- To im je bio povod za takse, ali zašto se to odnosi i na BiH, oni nemaju veze sa Interpolom - rekao je Dačić.

Tom političkom igrom su, ističe, nanete velike štete srpskoj privredi, ali i građanima na Kosmetu koji moraju da kupuju skuplju robu.

- Očekivali smo da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se ukinu takse, ali o kakvom uticaju da pričamo kada nakon godinu dana takse i dalje ostaju. Nisu hteli da se previše zalažu da se ukinu, to govori dovoljno o tome da su dvostruki standardi - rekao je šef srpske diplomatije.

Podseća da je ukidanje taksi ključan preduslov za dijalog.

- Oni su ubili dijalog uvođenjem taksi. Tek kada budu ukinute, dijalog može biti nastavljen. Kada i da li će se desiti, bez obzira na promene u vladi u Prištini prerano je da se govori - ocenio je Dačić.

Poručuje da Beograd nastavlja svoju politiku.

- Želimo kompromis, ali ne pristajemo na necivilizacijske jednostrane akte - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Jovan Ktć

    Dokle ćemo mi, kao država trpeti ovo ponižavanje od strane bivših terorista, bez ikakvih protiv mera??? Izgubili smo svaki osećaj dostojanstva, jer više i neznamo šta je to. Naši slavni preci se " prevrću u grobu". Licemnerno tapšanje po ramenu, od strane naših zapadnih " prijatelja" ništa nam ne znači. Šiptari mogu ovako "sto godina" a mi samo gubimo, i ugled i novac. Preduzmimo nešto protiv arogantnih Šiptara i dozovimo ih pameti.

  • Dejan

    Za “njihovu” zamlju? Pa i sa sadasnjim stanjem, nije njihova.

  • KM 1

    Njihovo je pravo da odlučuju o taksama u svojoj državi pa bilo kakve da su,Vi se borite za svoju državu kako znate i umete,samo krotika nije neli uspeh.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima