• 21

Ohrid pod policijskom opsadom, počela trilaterala Srbije, Severne Makedonije i Albanije

U Novom Sadu, pre mesec dana dogovorena je konkretizacija incijative koja treba da ojača privrede tri zemlje i poveća njihovu atraktivnost za investitore, a u već u Ohridu bi mogle biti dogovorene konkretne mere za realizaciju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala

  • 21

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, sastali su se večeras u Ohridu kako bi nastavili razgovore o inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

U Novom Sadu, pre mesec dana dogovorena je konkretizacija incijative koja treba da ojača privrede tri zemlje i poveća njihovu atraktivnost za investitore. Najavljeno je da bi već u Ohridu mogle biti dogovorene konkretne mere za realizaciju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Trilateralni sastanak predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije biće nastavljen sutra ujutro, nakon čega će, kako je najavljeno, razgovarati sa predstavnicima medunarodnih organizacija i institucija.

Posle ovih sastanaka, Vučić, Zaev i Rama obratiće se predstavnicima medija.

Liderima tri zemlje trebalo bi da se pridruže i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, kako je Tanjugu ranije rečeno u Zvizdićevom kabinetu, dok će Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavljati ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Učešće tzv. Kosova, na kojem insistira Albanija, do sada nije potvrđeno.

Vučić, od koga je i potekla ova ideja, rekao je da će na Ohridu biti u prilici da prvi put naprave Akcioni plan, čiji predlog je već poslao Zaevu i Rami.

„Možda smo mi sa Balkana malo gluplji, ali baš toliko glupi nismo. Sve smo shvatili i sad gledamo šta možemo da uradimo za sebe i svoj narod", rekao je nedavno Vučić posle sastanka lidera Zapadnog Balkana i Federike Mogerini u Briselu i posle odluke Evropskog saveta da ne otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iako je bilo ocekivano da je to prakticno "gotova stvar".

Vučić je rekao da je za Srbiju veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu, te da bi u inicijativi za povezivanje šest zapadnobalkanskih ekonomija želeo da vidi i Prištinu i Podgoricu i Sarajevo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Dakki

    Srbija je pokazala da je otvorena za saradnju,samo zajedno,u miru i slozi,možemo graditi lepšu budućnost.

  • Zorica

    Sastanak od kojeg se mnogo očekuje, ne samo od strane Srbije,već i od strane Amerike i Evropske Unije.

  • Maja

    Da bi ceo region napredovao, potrebna je jača saradnja svih zemlja regiona. Zato je neophodno učvrstiti saradnju i preduzeti konkretne korake!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima