≫ 

Tražiću podršku Makrona za ovaj sporazum! Vučić: Najbolja ideja na Balkanu poslednjih 30 godina

Vučić, Rama i Zaev sinoć su dogovorili konkretne mere koje bi trebalo da unaprede razvoj i atraktivnost pripreda ove tri zemlje kroz ukidanje prepreka za četiri najvažnije slobode, po uzoru na EU, a u skladu sa Berlinskom inicijativom

  • 79

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama posle današnjeg sastanka na Ohridu i razgovora sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija obratili su se javnosti kako bi izneli detalje dogovora.

Predsednik Srbije rekao je da je ovo za našu zemlju izuzetno bitan momenat i da je postignut važan dogovor i da je ponosan da su se za kratko vreme dogovorili oko važnih stvari za građane.

- Kad uvedemo dežurstva za inspekcije na granicama, samo na pojedinim prelazima između zemalja 129 miliona evra će biti ušteda. da vam ne govorim koliko je lakše za proizvođača paradajza na severu ili jugu Albanije da tu robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju i može da planira bolju proizvodnju. Da investitori mogu da razmenjuju inženjere i radnike, za 2 godine ćete moći da vidite rast investicija u sve 3 zemlje. Imaćete slobodno kretanje, pre kraja godine da izlazimo u Albaniju samo sa ličnom kartom - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
"Za Srbiju je ovo veoma važna inicijativa i sa ponosom mogu da kažem da smo se za veoma kratko vreme dogovorili o važnim stvarima od interesa za naše građane. Drastično ćemo uvećati privlačnost sve tri zemlje za strane direktne investicije uz olakšavanje njihovog rada i delovanja na teritoriji naših zemalja. Zato što ćemo zajednički da kreiramo bolji ambijent uz slobodno kretanje. Ovo su ogromne i krupne promene. Moramo da mislimo o interesu naših građana, o budućnosti. Ponosan sam na dogovor koji su napravile Srbija, Severna Makedonija i Albanija jer ovo će svakako biti budućnost. Ovde ima samo boljeg, normalnog života za naše građane, da lakše žive i da se lakše kreću i da imamo ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, koji se održao u Ohridu.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je kazao da u Srbiji neće biti popularno ono što je dogovoreno u Ohridu, ali da ga to ne zanima.

- Ljudi to danas mnogi ne razumeju, vidim da je Rama pod pritiskom. U toku izborne kampanje su me protivnici napadali da gradim auto-put za veliku Albaniju, ali su dobili 11 puta manje glasova od mene. Ponosan sam na dogovor Severne Makedonije i Albanije. Možda ovo nama propadne, ali će svakako biti budućnost, ovde nema nikakve nove Jugoslavije, već boljeg života za naše građane - rekao je Vučić.

U obraćanju posle sastanka, premijer Albanije Edi Rama, rekao je da nije ideja da se podeli zapadni Balkan koji je ionako rascepkan, već obuhvatiti sve zemlje Balkana.

- Naša deklaracija, dogovor na samitu je zapisano i usvojeno u šest zemalja na sastancima koje smo imali. Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja - rekao je Rama.

premijer Albanije Edi Rama Printscreen: Youtube/Tanjug

On je najavio da će sledeći sastanak biti 21. decembra u Draču, a na tom samitu će biti predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel.

- Želimo da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji ć eželeti da uđu u ceo ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama, ali da izbegnem sa svima onima koji se prave da ne razumeju. Nije trenutak da objasnim zašto treba da shvate, najpre u mom sećanju mi smo se suretali, zasedali, razgovarali i dogovorili smo se, harmonizovali smo sve što je zapisano, ne kao jedan memorandum - rekao je u obraćanju posle sastanka.

Rama je kazao da pet godina od početka Berlinskog procesa učešće Kosova nije stavljeno pod znak pitanja, te da regionalna saradnja u odnosu učešća u EU.

- Sve to znači da Albanija nije promenila svoj stav prema Srbiji o priznanju Kosova niti sam ja promenio svoje mišljenje. Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo. Nije opravdanje da Kosovo ne uđe u ovaj sporazum. Toliko je godina prošlo i imamo i problema na granici Kosova i Albanije, ali građani ne žele da imaju problema sa robom koja satima čeka na granici ili žele da se granice potpuno otvore za četiri osnovne slobode - rekao je Rama.

Vučić: Nije sve do Srbije, već je nešto i do EU

Predsednik Srbije rekao je da on nema nameru da se dodvorava nikome iz Evropske unije i ponavlja da evropski put nema alternativu, već da ulazak u EU ne zavisi samo od samih država.

sastanak lidera Zapadnog Balkana na Ohridu Foto: Predsedništvo Srbije

- Najbitniji je dobar život građana. Na kraju ćemo imati svi koristi od ovih mera, samo ako budemo izdržali napade koji će krenuti posle ovih odluka i sastanaka. Naravno da imam potpuno drugačije mišljenje o KiM od Edija Rame, ali to ćemo rešavati tamo gde je za to mesto. To nije ovde, već u dijalogu sa Albancima - poručio je predsednik Srbije.

- Mi se nalazimo na evropskom putu, ali imamo oči i uši, umemo da vidimo realnost - rekao je Vučić i dodao da će se sa predsednikom Francuske Emanuelom Markonom videti sutra te da će pitati ono što je važno i za Zaeva i za Ramu i moliti za podršku na evropskom putu  za sve nas i podršku za ovaj projekat.

Podsetimo, Vučić, Rama i Zaev sinoć su dogovorili konkretne mere koje bi trebalo da unaprede razvoj i atraktivnost pripreda ove tri zemlje kroz ukidanje prepreka za četiri najvažnije slobode, po uzoru na EU, a u skladu sa Berlinskom inicijativom, zbog čega predsednik Vučić smatra da je teško "napadati" dogovor, iako napade i pritiske očekuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    10. novembar 2019 | 17:10

    Traži diskusiju i podršku Skupstine Srbije za eventualni sporazum a ne da vi odlucujete bez rasprave u Skupstini i bez odluke Skupstine Srbije ! Nacin na koji radite nemate podrsku postojeceg Ustava Srbije !

  • Nišlija

    10. novembar 2019 | 16:23

    Mene najviše brine što naš predsednik podržava ovog albanca. Plaši me i da onako iznenada jednog dana prizna KiM, a nas i da ne pita. Treba referendum

  • mihailovic

    10. novembar 2019 | 16:07

    Sad znamo zasto se pojam BALKAN prozima u medije na mala vrata se ubacuje Albanija umesto da se fokusira iskljucivo sve republike bivse SFRJ da se radi na saradnji i zblizavanju mozda cak do dodje do nove Jugoslavijer u formi SAVEZ REPUBLIKA-DRZAVA JUGOSLAVIJE a ne da uvodimo Albaniju koja ni po jeziku ni po istoriji nema nista zajednicko sa SFRJ. Treba upotrebiti Albaniju sa se sva albanska OVK iz Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije vrate u njihovu drzavu Albaniju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA