• 0

Kumanovo novi pobratim Novog Sada: Saradnja dva prijateljska naroda

Grad Novi Sad i Opština Kumanovo uspostaviće saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje, odnosno najviši pravni akt koji mogu da potpišu gradovi iz Republike Srbije sa gradovima iz inostranstva.

Dokument je potpisan na svečanosti u severno-makadenskom gradu prilikom obeležavanja 500 godina od osnivanja Kumanova. Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo jednoglasno je doneta 4. novembra na sednici Skupštine Grada Novog Sada. Saradnja se uspostavlja na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja.

Grad Novi Sad i Opština Kumanovo, kako je navedeno, uspostaviće saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Kumanovo

Foto: novisad.rs

- Danas smo samo formalno potvrdili prijateljstvo koje traje već dugo godina. Posebna čast nam je da smo ovaj Sporazum potpisali baš u okviru obeležavanja 75 godina od oslobođenja Kumanova u Drugom svetskom ratu, i 500 godina postojanja tog lepog grada. Želja nam je da saradnja bude još plodonosnija, a sve u interesu naših građana. Mi smo jedna od karika koje čine dobre odnose Srbije i Makedonije. Nastojanja naših država su da ovo bude region investicija, novih autoputeva, region u koji će se ljudi vraćati da žive i rade. Mladi ovde treba da imaju šansu da stvaraju ono što žele. Zapadni Balkan je naša kuća i svi zajedno treba da radimo na kreiranju dobre sredine za život svih nas - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao građanima Kumanova dva važna datuma u istoriji njihovog grada.

Kumanovo, koje je sedište istoimene Opštine, je drugi po veličini grad u Severnoj Makedoniji sa značajnim brojem stanovnika srpske nacionalnosti i ima velik značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, kao i za važne trenutke srpske istorije. To je dvanaesti grad pobratim Novom Sadu, a Pismo o namerama potpisali su u novembru prošle godine gradonačelnik Kumanova, i, po ovlašćenju gradonačelnika Novog Sada, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima