≫ 

Detalji note o povlačenju priznanja tzv. Kosova: Ovo su razlozi koje je Gana navela kao ključne

Albanci sa KiM u više navrata demantovali su da postoje povlačenja priznanja, ali zvaničnici Srbije su predstavljanjem dokumenata zemalja koje su povukle priznanje demantovali političke predstavnike Albanaca iz južne srpske pokrajine

  • 26

Vest koju je jutros saopstio ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, da je Republika Gana 16. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova, predstavlja diplomatsku pobedu Srbije, poručio je on.

Albanci sa KiM u više navrata demantovali su da postoje povlačenja priznanja, ali zvaničnici Srbije su predstavljanjem dokumenata zemalja koje su povukle priznanje demantovali političke predstavnike Albanaca iz južne srpske pokrajine.

Međutim, u dokumentu o odluci Gane da povuče priznanje tzv. Kosova, koji je stigao u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a u koju je Telegraf.rs imao uvid, ova odluka je zvanično potvrđena i navedeni su razlozi za to.

- Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane izražava svoje poštovanje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i ima čast da saopšti sledeće:

Zvanična nota kojom Gana povlači priznanje tzv. Kosova Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje tzv. Kosova kao nezavisne države. Ova odluka je doneta iz sledećih razloga:

Gana je 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN.

Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena uz odabir stava 10. rezolucije 1244 SB UN (1999) koja ovlašćuje Generalnog sekretara da "uspostavi međunarodno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova.

Vlada Gane uzela je u obzir postojeći dijalog čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, proizilazećeg iz težnje Kosova da bude priznato kao nezavisna i suverena država, te podržava tekući proces radi okončenje problema - navodi se u noti.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Gana 16. država koja je povukla priznanja tzv. Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Printscreen: tv Prva

On je saopštio da je zvanična nota stigla za vikend i da su mu čelnici ove države poručili da će poštovati i Rezoluciju 1244, ali i dijalog Beograda i Prištine, kada se nastavi.

- Ovo je još jedan pokazatelj da mi ozbiljno radimo na ovoj temi, uz odobrenje predsednika Srbije, pokazujemo da kosovsko pitanje nije rešeno i najavljujem da će do kraja godine biti još 3-4 zemlje koje će ovo isto učiniti - poručio je Dačić za tv Prvu.

Rekao je da je ovo do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika i tri puta je veća od Srbije. Podsetio je da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    11. novembar 2019 | 11:56

    To se zove diplomatija. Bravo za Dacica i vladu Srbije

  • Sima

    11. novembar 2019 | 11:49

    Svaka cast Zivela Srbija.Kosovo i jeste Srbija

  • ugljesa

    11. novembar 2019 | 12:16

    hvala Gani scipetari ce biti u cosku saterani za njih slede teski dani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA