≫ 

Uspeh politike koju vodimo poslednjih godina: Brnabić o odluci Gane da povuče priznanje tzv. Kosova

Ovo je uspeh kontinuirane, jasne politike, pune fleksibilnosti, tolerancije, da želimo da se orjentišemo ka budućnosti, da smo spremni da razgovaramo o rešavanju kosovskog problema - rekla je premijerka Srbije

  • 1
premijerka Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je povlačenje priznanja nezavisnosti takozvanog Kosova od strane Gane ogroman uspeh i veliki rezultat politike kontinutiteta i orijentisanosti ka budućnosti.

- To je veliki uspeh politike koju vodimo poslednjih pet godina, kontinuirane, jasne politike, pune fleksibilnosti, tolerancije, da želimo da se orjentišemo ka budućnosti, da smo spremni da razgovaramo o rešavanju kosovskog problema. To sve više zemalja prepoznaje i želi da povlači priznanje dok traje dijalog, kako ne bi dale podršku jednoj strani - rekla je Brnabić novinarima u Berlinu gde učestvuje na trodnevnom Privrednom forumu u Berlinu u organizaciji "Zidojče Cajtunga".

Kazala je da je politika priznanja bila pogrešna politika koja je bila u skladu sa lošom politikom tadašnje Srbije.

- Sada imamo drugačiju, kontinuiranu i stabilnu politiku koja daje rezultate - podvukla je Brnabić.

premijerka Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Ukazala je da je Gana jedna od najvažnijih zemalja i strateških partnera u Africi, koja je izuzetno važna u međunarodnim okvirima i odnosima.

- Ovim Gana šalje signal svima širom sveta da razmisle kako se postavljaju prema ovom pitanju kada imate jednu stranu-Beograd, koji daje signale da je spreman na hrabre korake kako bi doprinero regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Evrope, a samim tim i u svetu i Prištine koja je protiv bilo kakvih razvgovora, vodi politku koja se bazira samo na barijerama, protekcionizmu, zatvaranju slobodnog protoka ljudi i robe, ne daje pozitivne poruke za buducnost pre svega svojim građanima - ukazala je Brnabić i izrazila nadu da će se tako nastaviti.

"Mali Šengen" velika šansa

Stabilniji i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga, jedina je šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada i zato je potrebna apsolutna podrška za inicijativu "malog šengena", poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Berlinu.

- Važno mi je bilo da pomenem da je saradnja Zapadnog Balkana izuzetno važna i da je najavažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija, upravo ova inicijativa ''mini Šengena'', koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić - rekla je Brnabić.

Nama je potrebna apsolutna podrška za tu inicijativu, podvukla je premijerka Srbije. Prema njenim rečima, ono što se stvara kao veće, slobodnije tržište između Srbije, Severne Makeodonije i Albanije, a čemu će se, nada se, pridružiti i ostali u regionu, pravi je signal kakav treba da se šalje na sličnim konferencijama, pred investitorima i političarima.

sastanak lidera Zapadnog Balkana na Ohridu Foto: Predsedništvo Srbije

- Stabilniji i predvidljiviji Balkan, gde postoji sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga je jedina šansa za nas da postanemo mnogo konkurentiji, da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada - podvukla je Brnabić u izjavi novinarima.

Dodala je da svi treba da budu svesni da ćemo dugo nakon što postanemo predvidljivi i potpuno stabilan region za poslovanje, imati problem percepcije, odnosno to kako drugi vide naš region.

- Što pre adresiramo i taj problem i pokažemo na ovakvim konferencijama šta radimo za bolji, stabilniji region, imaćemo bolje rezultate, u smislu promene percepcije i dolaska sve više investitora - rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je dobila poziv "Zidojče Cajtunga" drugu godinu za redom da učestvuje na Forumu, jer je to, kaže, veliko priznanje za reforme u Srbiji.

premijerka Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

- Ove godine je veće intreresovanje za to kao ide digitalna transformacija, kakvi su rezultati, uz velike pohvale za ono što radimo, posebno u reformi sistema obrazovanja, kao i za to što se otvaraju istraživački centri u Srbiji - prenela je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija prepoznata u Evropi po tome da je naša konkurentna prednost su IT uslugama, znanju, mladim talentovanim ljudima, kao konkurentna destinacija za ulaganje u napredne tehnologije, te dodala da se nada da će rezultati doći u narednim godinama. Ponovila je da se spremaju posebne poreske olakšice za one koji se vraćaju iz dijaspore, koje podrazumevaju da će kompanije koje zapošljavaju ljude iz dijaspore, koji imaju platu u visini tri prosečne zarade, u narednih pet godina biti oslobođene 70 odsto poreza na zarade.

- Uputili smo u Skupštinu predlog zakona za posebne poreske olakšice, ako to parlament prihvati, od sledeće godine ćemo ih imati - dodala je Brbnabić.

Ponovila je da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, čije kompanije zapošljavaju u našon zemlji više 60.000 ljudi, te dodala da većina njih planraije širenje na našem tržištu i nova zapošljvanja.

- Imamo nemačke kompanije koje sve više otvaraju istraživačke i razvojne centre, za koje se nadamo da će u budućnosti kreirati intelektualnu svojinu u Srbiji i plasirati je iz Srbije, što će dati potpuno drugačiji imidž zemlje, kao inevsticione destinacije, i generalno će ''povući'' rast plata, penzija i živostnog standarda - rekla je Brnabić.

Premijerka će u okviru programa prvog dana foruma govoriti na panelu pod nazivom "Svet u previranju - Zajedno smo jači" na kojem učestvuju i Diter Kemp iz Saveza nemačkih privrednika, Andelika Renkhof Muke iz kompanije "Varem" i Mihael Sen ispred kompanije "Simens".

Forum su otvorili premijer Bavarske pokrajine Markus Zoder i premijer Donje Saksonije Štefan Vajl.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA