≫ 

CIK-u naloženo da ne računa glasove iz centralne Srbije? Srpska lista: Deo političke farse Prištine

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 100 žalbi političkih subjekata

  • 1
Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je da prihvati žalbu koalicije Nisma-AKR-PD i proglasi nevažećim 3.782 koverte pristigle iz Srbije na izborima na Kosovu i Metohiji od 6. oktobra.

U obrazloženju se navodi da glasanje nije obavljeno putem pošte, već su glasačke listiće donela dva lica u Poštu u Prištini. Odlukom Panela žalbe se naređuje CIK-u da te glasove odmah povuče od rezultata objavljenih 7. novembra 2019.

- Kutije formata A4 sa glasovima iz Srbije su direktno predate od određenih osoba, dakle nisu poslate poštom, čime u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi, pošto nisu poslate putem pošte - navodi se u obrazloženju odluke, a prenosi N1.

Dodaje se i da, pošto te kutije nisu stigle putem pošte i nemaju poštanski pečat, da se glasovi iz njih ne mogu smatrati za regularne glasačke listiće.

Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Takođe 25 žalbi je odbijeno kao neosnovano i jedna žalba je povučena. Nakon te odluke IPŽP, u roku od 24 časa, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova, koji potom ima 72 sata da donese odluku o tim žalbama.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 100 žalbi političkih subjekata, a najviše - 42. žalbe, od Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića. Od kandidata za poslanike u Skupštini Kosova, žalbe su uložili Valjon Ramadani iz Samoopredeljenja i Mufera Šinik iz KDTP-a. Nakon tog procesa, nezadovoljni mogu da se obrate Ustavnom sudu Kosova. NISMA po poslednjim rezultatima, nije prešla izborni prag od pet odsto glasova.

Srpska lista: Ovo je politička kalkulacija Prištine

Rezultat političkih kalkulacija, čiji je deo i šovinistička farsa sa brojanjem glasova raseljenih Srba u skafanderima konačno je pokazao šta je imao za cilj usvajanjem odluke Izbornog panela za žalbe kojim se odbijaju svi glasovi raseljenih Srba, saopštila je danas Srpska lista.

Izbori na Kosovu Foto: Telegraf

- Podsećamo javnost da je isti panel za žalbe zahteve za poništavanjem ovih glasova već dva puta odbio, a da su nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi, u Prištini došli na ideju da te glasove ponište i time najstrašnije prekrajaju volju glasača, i to onih koji su nakon nasilja na Kosovu i Metohiji raseljeni u centralnu Srbiju - ukazuje SL u saopštenju.

Ta stranka ocenjuje i da odluka da se raseljenim Srba ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupti njihove interese i boriti se za njihov povratak je isključivo politički motivisana i nema nikakvog pravnog uporišta.

- Posebno ako svi dobro znamo da su glasovi raseljenih uvek dolazili na isti način, ali ovog puta je očigledno da je potrebno pokazati raseljenim licima da nisu dobrodošli i da kao Srbi mogu računati da se njihova prava neće poštovati - navela je SL.

Oni su istakli da čak i sa ovim političkim nasiljem Srpska lista i dalje u svojim rukama ima svih deset mandata, a na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda.

(Telegraf.rs/Kosovo Online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    12. novembar 2019 | 00:42

    Nisam razumeo, ali vidim po svemu da se Srpska lista u vecini nije postovala ni u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA