≫ 

Vučić o detaljima sastanka sa Makronom i Tačijem: Kosovsko pitanje i nastavak dijaloga glavne teme

Predsednik Srbije odazvao se hitnom sastanku koji je danas zakazao predsednik Francuske

  • 55
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvao se hitnom sastanku na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona, posle kog je izjavio da Makron i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po pitanju kosovskog pitanja, ali da nije došlo do "dubinskog" sastanka.

Rekao je da je francuski predsednik današnjim sastankom sa njim i Tačijem želeo da pokaže posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu, te da je on ponovio stav Srbije da dijalog moze biti nastavljen ako Priština ukine takse.

Na pitanje novinara, kojima je preneo o čemu je bilo reči u susretu Makrona sa njim i Tačijem, da li je Makron ovim sastankom želeo da se aktivnije uključi u rešavanje kosovskog problema i što pre vrati dve strane dijalogu ,Vučić je kazao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge.

- Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i evropske institucije - naglasio je on.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

- Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa - rekao je Vučić.

Makron je, kaže, želeo na tom, nenajavljenom sastanku, želeo da čuje kakva je situacija:

- Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu - preneo je on.

Kazao je da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

- Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao ''onda, dobro, sačekajte do januara - dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je pozicija Srbije nepromenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine takse i da "tek tada možemo da sednemo za sto.

O postavljanju ploče srpskom generalu u kasarni u Novom Sadu

 

Reagujući na postavljanje ploče srpskom generalu u kasarni u Novom Sadu, predsednik Vučić rekao je da vrlo dobro zna ko je Mile Budak, i "izvinio se što je rekao istinu".

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: tv Pink

Vučić je rekao da on nema čega da se stidi, te da će i odluku o odlasku u Zagreb, kongres Evropske narodne partije (EPP), doneti sam i da to niko ne može da mu zabrani. Odluku o tome je već doneo, a da li će otići ili će se "samozabraniti", pošto samo on o tome odlučuje, sa javnošću će, kaže, podeliti za dan ili dva.

- Doneo sam odluku, a najkasnije sutra ili prekostura, u zavisnosti od mojih obaveza, dobićete moje pisano obraćanje i potvrdu dolaska ili odlaganje ili samozabranu dolaska, pošto niko drugi ne može da mi zbrani, to mogu samo sam da učinim. Saznaćete za dva dana - rekao je Vučić novinarima u Parizu gde se nalazi u trodnevnoj poseti.

Istakao je da on nema čega da se stidi, već, kako kaže, ponosi se svojim radom i načinom na koji štiti interese Srbije, a to što ga, navodi, deo hrvatskog društva ostrašćeno napada samo govori da dobro radi za interese građana Srbije i srpskog naroda.

Upitan zašto delu hrvatske javnosti smeta njegov odlazak u Zagreb, Vučić procenjuje da je to zbog podizanja spomen-ploče komadantu brigade JNA Mladenu Bratiću u kasarni u Novom Sadu, koji je poginuo u Vukovaru.

- Pri tome, ja o tome ništa nisam ni znao, a sve i da jesam, podižete spomen-ploču u jednoj sobi, kasarni, zato što je čovek poginuo u uniformi JNA, bio je komadant brigade. Samo to uradite, i ništa više, nije bio osuđen ni za šta, a vi podignete hajku na jednu zemlju i njenog predsednika, a da pri tome imate desetine spomenika Mili Budaku, nacističkom zločincu - rekao je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Js

    12. novembar 2019 | 14:45

    Sprda se Taci kao i obicno,teraju svoju politiku a ne tudju,imaju ciljeve i ne odstupaju,a mi?

  • Uki

    12. novembar 2019 | 15:00

    Pristina mora ukinuti takse jer u protivnom Srbija nece pristati na dijalog, to je opste poznato.

  • Građanin Srbije

    12. novembar 2019 | 17:05

    Treba biti brz, ali ne treba biti brzoplet. Svesni su i oni što su priznali Kosovo a i sam Tači da će morati kad tad da legnu na rudu. Ipak će tu morati još neko da se pita, inače, ovo može da se oduži u nedoglad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA