Sumnjiče se za mučenja, silovanja i ubistva: Raste spisak članova tzv. OVK koji će pred sudije u Hag

Poslednji kom je stigla koverta sa pozivom iz Haga je gradonačelnik kosovske opštine Glogovac Ramiz Ladrovci, koji je bio jedan od osnivača terorističke OVK

  • 10
Jakup Krasnići, Ramuš Haradinaj, Rustem Mustafa, Gani Geci

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Facebook/Gani Geci

Pred sudije Specijalnog tužilaštva u Hagu, prema pisanju medija, do sada je izašlo oko 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima opisanim u izveštaju Saveta Evrope koji je sastavio Dik Marti o zločinima OVK na KiM, a spisak se širi.

Poslednji kom je stigla koverta sa pozivom iz Haga je gradonačelnik kosovske opštine Glogovac Ramiz Ladrovci, koji je bio jedan od osnivača terorističke OVK. Ladrovci je na svom nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk" naveo da će biti saslušan 19. decembra u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, pred kojim će se suditi pripadnicima terorostičke OVK za zločine počinjene u periodu od početka 1998. do kraja 2000. godine nad Srbima i nealbancima.

Dve nedelje pre njega, pred tužiocem u Hagu će se naći i lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, koji će otputovati u Hag 4. decembra.

Kadri Veselji

Foto: Profimedia/Abaca Press

"Čovek iz senke", "gospodar Kosova", "Luli" i doskorašnji predsednik kosovske skupštine i lider DPK, najveće stranke na Kosovu i Metohiji, otkrio je na konferenciji za medije da je dobio poziv od suda da tog dana bude saslušan kao jedan od vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prenosi prištinska "Koha".

- Kao što sam obećao, obavestio sam javnost čim sam dobio poziv. Ponosan sam što sam se odazvao pozivu zemlje za slobodu nacije - rekao je Veselji.

Predsednik organizacije veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisni Gucati izjavio je danas da očekuje da bi iz Specijalnog suda za ratne zloćine OVK mogao doći poziv i za kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Najveću buru u javnosti izazvao je poziv koji je dobio Ramuš Haradinaj, koji je upravo zbog toga u julu ove godine podneo ostavku na funkciju premijera privremenih prištinskih institucija.

Ramuš Haradinaj

Printskrin: Youtube/12kumanova13

Jakup Krasnići tokom rata 1999. godine vršio je ulogu portparola i člana Glavnog štaba OVK. Jedan je od osnivača OVK u Drenici i vođa terorističke grupe Golub. Kao član političke direkcije OVK bio je upoznat sa planiranjem, izvođenjem i organizacijom kidnapovanja, ubistvima i fizičkim zlostavljanjima srpskog stanovništva.

Rustem Mustafa Remi je bivši komandant Operativne zone OVK u Labu i bivši poslanik skupštine Kosova, ispitan je 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan je u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je rekao advokat Arianit Koci.

Sokolj Bašota kao i grupa bivših pripadnika OVK iz Prizrena jean je od lica koja su dobila poziv iz Haga. Njegovo učešće u OVK vezuje se za saradnju sa Tačijem, a bio je zadužen za Orahovac, Drenicu i srpska sela u ovom regionu. Direktno je učestvovao u kidnapovanju Srbina Desimira Jeftića iz Zvečana i ubistvu Đorđa Belića, zbog čega je protiv njega i podignuta optužnica. Posle rata obavljao je dužnost ministra za rad i socijalna pitanja u tadašnjoj privremenoj vladi.

Lista ispitanih, ali i onih koji će tek pred sudije Specijalnog suda u Hag se širi, a ovo su neka od imena koja su se našla na njemu.

(Telegraf.rs/Kossev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    12. novembar 2019 | 13:56

    Mi uporno pristajemo da razgovaramo sa krvavim ubicama, koji nesmetano organizuju veliku Albaniju i hoce da uzmu Kosovo. Ljudi, nesto nije uredu s nama, Srbima.

  • Rs

    12. novembar 2019 | 13:46

    Nema od ovog ništa svi mi to znamo da pravda za srpske žrtve i pravda za Srbe uopšte ne postoji na zalost Bog nek im sudi

  • PRC

    12. novembar 2019 | 15:08

    Pre oni otud nego odovodud. To je samo farsa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA