≫ 

Postoje pritisci da se srpska nasleđa na KiM daju drugima! Vučić: Povelja Uneska mora da se poštuje

Aleksandar Vučić se susreo i sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule

  • 47
predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u okviru trodnevne posete Parizu, obratio se učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Vučić se susreo i sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule.

- Mir je jedna od najvažnijih stvari, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez kumunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. UNESKO je jedan od glavnih stubova koji drže sve - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je UNESKO taj koji mora da da odgovore, i dodao da su miran međudržavni dijalog, tolerancija kao i međudržavna razmena su vrlo važne za očuvanje stabilnosti.

- Veoma je važno šta ćemo usvojiti u ovim trenucima. Veoma važno je za očuvanje mira i stabilnosti. Kulturno nasleđe doprinosi svakoj naciji, a tako i celom svetu. Na žalost postoje i dalje pritisci da se srpska nasleđa na Kosovu i Metohiji daju nekom drugom. Njima je neophodna zaštita - rekao je Vučić i dodao da se Srbija i dalje zalaže da se povelja Uneska i dalje poštuje.

Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su u Unesku.

- Treba podržati rast malih i srednjih država. To je dobro za UNESKo, za Ujedinjene nacije - rekao je Vučić i zahvalio se na podršci Srbiji.

Zaštita za "četiri srpska dragulja južno od Ibra"

Predsednik Vučić izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije.

- Imamo dobre odnose sa Unesko i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese - rekao je predsednik Srbije u izjavi novinarima.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Printscreen: tv Pink

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji. Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno istorijskih spomenika na KiM na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

Zbog toga, ocenio je, poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna.

Učešće na ovoj konferenciji, prema njegovim rečima, bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM - Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesko koji vredno rade da bi se pozicionirali Srbija na najbolji način.

Razgovori sa Makronom od velikog značaja za Srbiju

Mi smo uvek govorili da je EU za nas u redu kao posrednik, nismo nikada pravili probleme i nismo njih okrivljavali za naše balkanske neuspehe, poručio je predsednik Vučić i istakao da su razgovori sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom za Srbiju od velikog značaja.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Printscreen: tv Pink

- Uputili smo naše molbe i pitanja i verujem da, ako ništa drugo, bar znamo kakav je raspored i kada možemo da očekujemo određene informacije i neka pomeranja u okvirima EU. Kada govorim o pomeranjima ne mislim na promenu stavova, već o ustanovljavanju nove metodologije o kojoj je Makron govorio - rekao je Vučić novinarima u Parizu, rezimirajući razgovore sa šefom francuske države.

Predsednik Srbije je naveo i da su bilateralni odnosi sa Francuskom danas dobri, da raste trgovinska razmena, prisustvo francuskih kompanija u Srbiji, kao i broj zaposlenih u tim kompanijama u našoj zemlji.

Zahvalio je Makronu na iskrenom gostprimstvu.

- Srbija je imala veliku čast i ponosan sam na to što sam mogao da predstavljam zemlju koja je dobila takvu podršku i naišla na takvo gostoprimstvo francuskog domaćina, predsednika Makrona - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    13. novembar 2019 | 12:53

    Srpska kultura na KiM mora biti ocuvana.

  • Vladimir

    13. novembar 2019 | 13:10

    Srbija će sve učiniti da zaštiti našu kulturnu baštinu i nasleđe,ne smemo nikome prepustiti ono što su nam ostavili naši preci.

  • Olivera

    13. novembar 2019 | 11:03

    Srbija ce odbraniti i sacuvati svoje manastire i crkve na KiM!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA