Bez pritisaka na Srbiju da postane članica NATO, zvaničnik Alijanse poručio: Poštujemo vaše stavove

Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan - rekao je pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačam Ildem

  • 2

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je danas pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačam Ildem ističući da Alijansa podržava dijalog Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

- Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan - rekao je Ildem na konferenciji "Prolazimo kroz zidove", koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje.

Dva su, kako kaže, ključna razloga za to.

- Prvo, delimo sa vama vaše viđenje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni - naglasio je on.

 

Ildem je rekao da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU.

- Shvatamo odluku da postanete partner NATO, ali da ne tražite članstvo - rekao je Ildem.

On je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova.

Dodao je da NATO i njegove članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

To, kako kaže, uključuje i pravo da zemlja donese odluku do koje mere će biti angažovana u saradnji sa NATO.

On je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji jer su sećanja na kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

- NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila - tvrdi on, i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    13. novembar 2019 | 11:02

    Шта би тек било да нато говори својим партнерима шта да раде??

  • Дејан Младеновић

    13. novembar 2019 | 11:00

    Шта би тек било да нато говори својим партнерима шта да раде??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA