Kako se na Instagramu međusobno prate lideri regiona?

Instagram je poslednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom, zbog čega političari sve češće ovim putem javnost obaveštavaju o aktivnostima i pružaju mogućnost građanima da saznaju sve što ih interesuje

  • 2
Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor, Milo Djukanovic, Viktor Orban, instagram

Foto: Predsedništvo Srbije/Tanjug/Rade Prelić/M. Mirčetić

Zvaničnici i lideri političkih partija iz zemlje i regiona se u poslednje vreme češće okreću modernim tehnologijama, zbog čega se njihova aktivnost može pratiti na društvenim mrežama. Tastatura je postala omiljeno "oružje" političara koji su, po ugledu na kolege iz sveta, prepoznali prednosti ovog vida komunikacije.

Instagram je poslednjih godina društvena mreža sa najvećim rastom, zbog čega oni sve češće ovim putem obaveštavaju javnost o aktivnostima i pružaju mogućnost građanima da saznaju sve što ih interesuje.

Međutim, koliko naše političare interesuju aktivnosti kolega i ko od lidera iz regiona koga prati na ovoj društvenoj mreži?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zvaničan nalog na Instagramu otvorio je u februaru 2019. godine, a prvom objavom na ovoj društvenoj mreži označio je početak kampanje "Budućnost Srbije".

Među 46 profila koja trenutno prati, na listi su se našle kolege iz regiona - predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor predsednik Slovenije, Viktor Orban premijer Mađarske, Bojko Borisov premijer Bugarske i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Instagram nalog Budućnost Srbije

Među 46 profila koja trenutno prati, na listi koje prati nalog "buducnostsrbijeav" su se našle kolege iz regiona-Printscreen: Instagram/buducnostsrbijeav

Praćenje mu je uzvratio predsednik Crne Gore, koji osim naloga "buducnostsrbijeav" na Instagramu prati još predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednike Hrvatske i Slovenije, Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora.

Premijer Bugarske Bojko Borisov prati zvanični nalog predsednika Srbije, Slovenije, premijera Severne Makedonije, Mađarske, Albanije, kao i aktivnosti predstavnika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Njemu je praćenje uzvratio Zoran Zaev, koji osim bugarskog premijera na Instagramu prati Kolindu Grabar Kitarović, Boruta Pahora, Edija Ramu, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija.

Albanski lideri ne prate aktivnosti političara iz regiona

 

Albanski lideri na društvenim mrežama ne prate aktivnosti političara iz regiona.

Instagram nalog Ramuša Haradinaja

Doskorašnji premijer prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, na Instagramu prati samo svoju suprugu Anitu Mucaj-Printscreen: Instagram/ramushharadinajks

Predsednik tzv. Kosova, Hašim Tači, od političara iz regiona prati aktivnosti jedino bivšeg predsedavajućeg prištinske skupštine Kadrija Veseljija.

S druge strane, ni predsednik Srbije putem Instagrama ne prati aktivnosti albanskih lidera i političara iz Prištine.

Slovenački predsednik "kralj Instagrama"

 

Kralj Instagrama, kako je američki portal Politico svojevremeno nazvala slovenačkog predsednika Boruta Pahora, prilično je aktivan na internetu.

Kabinet predsednika Slovenije saopštio je da je on direktno uključen u rukovođenje nalogom na Instagramu, u čemu mu pomažu asistenti. Osim što deli detalje iz svog života, on na ovoj društvenoj mreži prati aktivnosti građana, ali i svojih kolega: Međutim, od lidera iz regiona na njegovoj listi našli su se samo predsednici Srbije i Hrvatske.

Kolinda ne prati nikoga na Instagramu, Haradinaj samo suprugu

 

Iako većina političara društvene mreže koristi za komunikaciju sa građanima, neki od njih iste koriste po principu - ja sam svoje rekao, a vi komentarišite. Poput svetskih zvezda koje beleže milionska praćenja na Instagramu, predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović (koju prati 347 hiljada profila), na ovoj društvenoj mreži ne prati nikog.

Instagram nalog Kolinde Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović na Instagramu ne prati nikoga-Printscreen: Instagram/predsjednicarh

Virtuelni život i dvosmerna komunikacija sa građanima ne zanima ni premijera Mađarske Viktora Orbana što pokazuje i činjenica da na ovoj društvenoj mreži ni on ne prati nikoga.

S druge strane, premijer Albanije, Edi Rama, prati 16 profila, ali nijedan ne pripada nekom od njegovih kolega, pa među zapraćenima nema nijednog političara nego nalozi koji se bave dizajnom i uređenjem prostora.

Doskorašnji premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, na Instagramu prati samo svoju suprugu.

Koga prate svetski lideri?

 

Moć društvenih mreža prepoznali su i svetski lideri do te mere da mnogi od njih ne izdaju zvanična saopštenja već vladaju putem svojih naloga i češće saopštenja šalju putem društvenih mreža.

Od milion korisnika, koliko na Instagramu prati nemačku kancelarku Angelu Merkel, ona je zapratila 64 profila, među kojima su se našli pojedini lideri Zapadnog Balkana, Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor i Bojko Borisov.

Bugarski premijer je ujedno jedini lider regiona kog je zaprazio francuski predsednik Emanuel Makron.

Predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, zapratili su gotovo svi političari iz regiona, ali on nije uzvratio nijednom od njih. Među više od 15 miliona profila koji ga prate, Tramp je uzvratio samo članovima svoje porodice i direktoru za društvene mreže i komunikaciju sa medijima i prati 8 naloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    13. novembar 2019 | 18:33

    Tu se vidi ko su zapravo oni i za koga rade! A vidi se i kolika je narod budala! Honduras je demokratija za nas sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA