≫ 

Srbija je politički i ekonomski lider u regionu, Godfri poručio: SAD podržava evrointegracije

Godfri je naglasio da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska i naredna zemlja

  • 2
Entoni Godfri FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

SAD su potpunosti podržavaju cilj Srbije da se priključi EU, poručio je danas američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri dodajući da odluka predsednika SAD da odredi izaslanika za pregovore Beograda i Prištine pokazuje podršku dijalogu na najvišem nivou.

On je, obraćajući se na panelu o odnosima Srbije i Amerike na konferenciji "Prolazimo kroz zidove", koju organizuje CEAS u okviru Sedme Beogradske NATO Nedelje, rekao da je Srbija politički i ekonomski lider u regionu i da igra ključnu ulogu za stabilnost regiona.

Godfri je naglasio da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska i naredna zemlja "koja je u miru sa svojim susedima, u kojoj je uspostavljena vladavina prava i u kojoj postoje određeni standardi života za sve građane".

- U tom smislu, Amerika podržava EU integracije i članstvo u NATO. Srbija je trenutno u kritičnoj tački razvoja i srprsko rukovodstvo mora da povede Srbiju u novom pravcu razvoja. Poštujemo srpsku neutralnost i odluku da bude vojno neutralna i, u tom smislu, pokušavamo da razvijemo dalju ekonomsko-političku saradnju sa Srbijom - rekao je Godfri.

On je podsetio da je Metju Palmer jasno obrazložio da je cilj SAD da intergacija Zapadnog Balkana na Zapad mora da bude završena.

- Za nas to podrazumeva članstvo u EU i NATO, za ceo Zapadni Balkan, odnosno za one zemlje koje žele da se pridruže NATO - rekao je Godfri.

Entoni Godfri Entoni Godfri - Foto: U.S. Embassy in Moscow

Kada je reč o tome što nije dato zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Godfri je rekao da se SAD nadaju da će se te prepreke prevazići.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučcih tokom samita u Ohridu rekao da želi da ceo region napreduje na putu ka EU i "da se osmisli jedan režim međusobne saradnje na nivou regiona koji će biti usklađen sa njegovim daljim evroatlanskim integracijama".

- Mi smo već preuzeli ključne korake u pomaganju Srbiji da krene dalje tim putem evroatlanskih integracija - rekao je Godfri.

On je dodao da američka pomoć, koja uglavnom ide preko USAID-a, ima za cilj da pomogne Srbiji u evropksim integracijama, ali da je pred nama još puno rada i napora.

- Srbija već predvodi na mnogim frontovima. U tom smislu podržavamo sve uspehe koji su postignuti u ekononskom sektoru. Američka tehnička pomoć, zajedno sa drugim partnerima, doprinela je ostvarenom napretku kako bi se poboljšali uslovi za investicije i poslovanje u Srbiji - naveo je ambasador.

On je dodao da Amerika u Srbiji promoviše zajedničke vrednosti ljudskih prava, ali da, kako tvrdi "napadi na medije i sloboda medija predstavljaju prepreku u demokratskom razvoju".

- Neophodno je da se vode otvorene debate u svim temama na širokom društvenom nivou. Želimo da pomognemo ovoj zemlji da se razvije dalje i u smislu medijskih sloboda. Mi pomažemo partnerima da razviju demokratske institucije, i da pomognu ranjivim društvenim grupama, etničkim manjinama i da se bore protiv korupcije. Trudimo se da budemo partner Srbiji u svim ovim naporima - rekao je Godfri.

Video: Dačić pokazuje izvode iz matične knjige rođenih Vljore Čitaku na dva jezika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA