• 21

"Mora se doći do pravednog rešenja": Da li slučaj braće Bitići utiče na odnose Srbije i SAD?

Krajem oktobra ove godine jednoglasno usvojena Rezolucija u Predstavničkom domu Kongresa i time potvrđen čvrsti stav Amerike da ne odustaje od rešavanja ovog slučaja

  • 21

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da slučaj braće Bitići nije najvažnije pitanje u odnosima SAD i Srbije, ali je dodao da je o tome već razgovarao sa srpskim zvaničnicima u želji da se dođe do pravednog rešenja.

- Nije to najvažnije pitanje koje se poteže u odnosima SAD i Srbije, ali sigurno je važno. Moje svedočenje pred Senatom je takođe institiralo na pravdi za porodicu Bitići. To sam već potegao u saradnji sa vašim državnim zvaničnicima. Mora se doći do pravednog rešenja - rekao je Godfri odgovarajući na pitanje koliko je svestan važnosti tog slučaja za odnose dve zemlje i da li je o tome razgovarao sa srpskim zvaničnima.

On je na panelu o odnosima Srbije i SAD, u okviru Beogradske NATO nedelje, dodao da treba više uraditi da bi se informisali građani Srbije o vrednosti dobrih odnosa između Srbije i Amerike i o tome koji su benefiti od članstva u NATO za Srbiju i region.

Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji

Entoni Godfri - FOTO:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Uvek želim da šaljem pozitivne poruke. Ne bih da govorim o opasnostima angžovanja sa Kinom i Rusijom, već pre da skrenem pažnju na dobrobiti bliske saradnje sa SAD. Kad god su dobri odnosi između Srbije i Amerike, odnosi u regionu su dobri, a kada su loši, loša je situacija u celom regionu - istakao je Godfri.

Podsetimo da je krajem oktobra ove godine jednoglasno usvojena Rezolucija u Predstavničkom domu Kongresa i time potvrđen čvrsti stav Amerike da ne odustaje od rešavanja ovog slučaja.

Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, tebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničkima za koje se veruje da su odgovorni za te smrti - piše u rezoluciji i navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • mak

    Njih su ubili Mirko i Slavko

  • Đura

    Šta bi sa Srbima koji su američki državljani? Da li neko za njih odgovara kad ih neko ubije kao američke državljane.

  • Boba

    Zlotvori nam pobili neduznu decu,mlade ljude,novinare na radnom mestu,na pijaci a razorili mostove i zgrade i umesto da se stide svoga zlidela oni potenciraju pricu o ubistvu trojice terorista.Amerikanci su najveci teroristi na svetu,genocod nad indijancima i drugim narodima nikad nije orocesuiran

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima