"Mora se doći do pravednog rešenja": Da li slučaj braće Bitići utiče na odnose Srbije i SAD?

Krajem oktobra ove godine jednoglasno usvojena Rezolucija u Predstavničkom domu Kongresa i time potvrđen čvrsti stav Amerike da ne odustaje od rešavanja ovog slučaja

  • 21

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da slučaj braće Bitići nije najvažnije pitanje u odnosima SAD i Srbije, ali je dodao da je o tome već razgovarao sa srpskim zvaničnicima u želji da se dođe do pravednog rešenja.

- Nije to najvažnije pitanje koje se poteže u odnosima SAD i Srbije, ali sigurno je važno. Moje svedočenje pred Senatom je takođe institiralo na pravdi za porodicu Bitići. To sam već potegao u saradnji sa vašim državnim zvaničnicima. Mora se doći do pravednog rešenja - rekao je Godfri odgovarajući na pitanje koliko je svestan važnosti tog slučaja za odnose dve zemlje i da li je o tome razgovarao sa srpskim zvaničnima.

On je na panelu o odnosima Srbije i SAD, u okviru Beogradske NATO nedelje, dodao da treba više uraditi da bi se informisali građani Srbije o vrednosti dobrih odnosa između Srbije i Amerike i o tome koji su benefiti od članstva u NATO za Srbiju i region.

Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri - FOTO:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Uvek želim da šaljem pozitivne poruke. Ne bih da govorim o opasnostima angžovanja sa Kinom i Rusijom, već pre da skrenem pažnju na dobrobiti bliske saradnje sa SAD. Kad god su dobri odnosi između Srbije i Amerike, odnosi u regionu su dobri, a kada su loši, loša je situacija u celom regionu - istakao je Godfri.

Podsetimo da je krajem oktobra ove godine jednoglasno usvojena Rezolucija u Predstavničkom domu Kongresa i time potvrđen čvrsti stav Amerike da ne odustaje od rešavanja ovog slučaja.

Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, tebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničkima za koje se veruje da su odgovorni za te smrti - piše u rezoluciji i navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија земља хероја

    13. novembar 2019 | 17:30

    Терористи! Прошли онако како и у Америци пролазе. Случај решен. Тачка. Идемо даље.

  • Milorad Vujicic

    13. novembar 2019 | 17:10

    Prvo ponisrite nezakoniro I nelegitimno priznanje kosova.Drugo obestecenje Srba of hrvatske do kosova.Trece obestecenje Srbije materijalne stete I ekonomske.Cetveto,to ljudi su smaknuri kao teroristi jer su bili naoruzani I vodili su oruzane sukobe sa vojskom I milicijom,a takodje su napadali civile.Zadnje:kako ameriku nine sramota da uopce izlazi pred Srbe sa ovakvim zahtjevima.Pa zar nema nikoga da I'm kaze u lice da sponzoriraju kriminal sirom sveta I da su to ucinili I sa Tim ljudima.

  • Boba

    13. novembar 2019 | 18:10

    Zlotvori nam pobili neduznu decu,mlade ljude,novinare na radnom mestu,na pijaci a razorili mostove i zgrade i umesto da se stide svoga zlidela oni potenciraju pricu o ubistvu trojice terorista.Amerikanci su najveci teroristi na svetu,genocod nad indijancima i drugim narodima nikad nije orocesuiran

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA