Vlada Srbije: Zabranjeno korišćenje javnih resursa za promociju stranka

U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara

  • 4
Sednica vlade Srbije, Ana Brnabić, Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.

U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Sednica Vlade Srbije Vlada Srbije - Foto: VLADA SRBIJE

Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma- "javni resurs" pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA