• 0

Vučić ocenio: Srbija je napravila osnovu za sigurnu poziciju u Unesku

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali

  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je Srbija uspela da napravi dobru osnovu za sigurnu poziciju Srbije u Unesko i da tzv. Kosovo ni danas, ni iduće godine neće moći postati članica te međunarodne organizacije.

- Ostvarili smo dobre kontakte i teško je da će Kosovo postati član Uneska ni danas, ni iduće godine - podvukao je Vučić u izjavi za RTS.

Preneo je da je na konferenciji Uneska ukazao na to kolika je ugroženost naših manastira na Kosovu i Metohiji, pre svega onih južno od Ibra, kao i na to da se ruše srpska groblja i da ta opasnost još uvek postoji.

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali.

Kada je reč o multilateralizmu rekao je da je to popularna reč o kojoj se često govori.

To je tema u Parizu i svuda u svetu i mi čini mi se dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik.

- Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču pri čemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, Unesko

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope se oslanja na NATO.

- Biće tu još mnogo toga da se kaže. Za nas kao malu zemlju, po teritoriji i broju stanovništva, je važno da multilateralizam raste, jer se sve više malih zemalja oseća sve nezavisnije, donosi odluke u skladu sa svojim interesima, jer ne postoji više jedan šerif u svetu. Čini mi se da dobro plivamo u tim vodama - konstatovao je on.

"Moja odluka da li ću putovati u biće dobro obrazložena"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će sutra saopštiti odluku da li će otputovati u Zagreb na sednicu Evropske narodne partije (EPP) i da će njegova odluka biti dobro obrazložena

- Odluku da li idem u Zagreb sam doneo i sutra ću je saopštiti - rekao je on.

- Razgovaraću sutra sa generalnim sekretarom EPP Žozefom Dolom, kojem ću prvo saopštiti odluku, a onda celokupnoj javnosti preneti odluku sa obrazloženjem - naglasio je on u izjavi za RTS.

Vučić je istakao da je važno da ostavimo prostor za izgradnju dobrih odnosa, ali i dodaje da mu ne pada na pamet da se pokunji pre nekim, kao i da ne postoji razlog da spušta pred nekim glavu.

Aleksandar Vučić, Unesko

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Predstavljam slobodarsku zemlju, ponosan narod, narod koji ni od koga nije zaslužio packe niti da spušta ili sklanja pogled u stranu. Moja odluka biće dobro obrazložena - najavio je on.

"Čujem bezbroj tehničkih detalja, ali ne i suštinu"

Francuska i Evropa hoće dominantu ulogu u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a videli smo da to na izvestan način želi i SAD, ali ono što još nisam video to je suština, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kada sve pitam, čujem bezbroj tehničkih deljata od svih, ali o suštini malo - primetio je Vučić u izjavi za RTS.

Upitan da li je na iznendnom sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, juče, čuo nešto kvalitativno novo, rekao je da se ne mogu o takvim stvarima čuti mnogo šta novog.

- Sve što radite, mučite se i borite se da taktički za milimetar pomerate. Kao u američkom fudbalu, jardu po jardu da pomerate unapred. Ne možete sa jednog na drugi kraj terena, osim izuzetnim potezom, mnogo upornosti i taktike je potrebno da bismo se malo pomerili, posebno po teškim pitanjima kao što je KiM - rekao je Vučić.

Preneo je da je i na sastanku, pred Makronom, rekao Tačiju da Priština nije ispunila ni njene obaveze od ranije, što je Tači, kaže, negirao.

Aleksandar Vučić, Unesko

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Ja sam mu rekao: "Tači, ne govoriš istinu, niste ispunili svoje obaveze. I Makronu sam rekao: "Vidiš da mu to govorim u lice i da mi nije problem da mu to kažem’" I sad vam kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti - rekao je Vučić.

Na Makronove reči da će se to videti, odgovorio je, kaže:

- Ljudi, u redu je, samo da mi budemo neko ko će da ispunjava ugovorene stvari, a da oni ne ispunjavaju, to nije moguće.

Vučić je zahvalio Makronu na njegovom angažmanu i trudu, te istakao da je prvi razgovor koji su imali, posle večere za lidere, u ponedeljak, bio veoma dug i značajan, govorio je o našim bilateralnim odnosima i poštovanju prema Srbiji.

- Za to, kapa dole - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima