≫ 

Ko gubi, a ko dobija odlukom da se ne računaju glasovi iz centralne Srbije?

Odbacivanje glasova iz centralne Srbije posvađalo je albanske političare u Prištini jer jedni ovom odlukom dobijaju, a drugi gube

  • 0
Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Vrhovni sud sa KiM bi trebalo da poništi ili potvrdi odluku o odbacivanju glasova iz centralne Srbije iz konačnih rezultata parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji održanih pre više od mesec dana. Odbacivanje glasova iz centralne Srbije posvađalo je albanske političare u Prištini jer jedni ovom odlukom dobijaju, a drugi gube.

Gubitnici zbog odluke Izbornog panela za žalbe da odbaci blizu 4.000 glasova iz centralne Srbije su stranke Albanaca koje su po broju dobijenih glasova nadomak formiranja sledeće kosovske vlade. Pokret "Samoopredeljenje" je na prvom mestu, a Demokratski savez na drugom. Ove dve stranke su pre odbacivanja glasova iz centralne Srbije dobile zajedno 61 poslaničko mesto, što je dovoljno za formiranje vladajuće većine u parlamentu. Uz glasove nesrpskih manjina imale bi i komotnu većinu.

Vučić: Kurti je ispao naivan

- Urađeno je sve na šta su navukli Kurtija neiskusnog, pre svega njega i ljude iz Vetivendosije da pomisle da je reč o nečemu što je protiv Srbije, a oni da se utrkuju da izjave nešto protiv Srbije, kažu- Da, da. Trovanje! Ludi Srbi su nam to uradili. U stvari je sve to smišljeno protiv njega - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Ukoliko bi koalicija NISMA prešla cenzus Samoopredeljenje Aljbina Kurtija bi izgubilo tri mesta, Stranka Ise Mustafe i Vjose Osmani bi izgubila jedno, baš kao i Tačijeva bivša partija, te stranka Ramuša Haradinaja.

- S dolaskom te koalicije koja će da ide u blisku saradnju sa Mustafinom partijom, mogu sutra da se pojave i kažu: 'Mi u bloku imamo više od Kurtijeve partije. Mi hoćemo da Vljosa bude premijer, što više niko ne može da isključi - kazao je Vučić.

Glasovi iz centralne Srbije u većini su podržali Srpsku listu

Po proglašenju konačnih rezultata izbora, koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija žalila se panelu za žalbe zbog načina dopremanja srpskih glasova. Panel je uvažio žalbu i odbacivanjem srpskih glasova, ta koalicija je prošla predizborni prag i ima šansu da ima šest poslanika. Međutim, u tom slučaju pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez gube četiri poslanička mesta i mogućnost da sami, bez treće stranke, formiraju buduću vladu.

Glasovi iz centralne Srbije u većini su podržali Srpsku listu. Na njen izborni rezultat odbacivanje tih glasova ne utiče. Iz Samoopredeljenja i Demokratskog saveza su se žalili Vrhovnom sudu, što je izazvalo oštre komentare i optužbe drugih albanskih stranaka.

Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Iz Demokratske partije su za Samoopredeljenje rekli da je stalo u odbranu Srpske liste, koja je, po njima, produžena ruka Aleksandra Vučića na Kosovu.

Iz koalicije Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija naveli su da je zalaganje za neodbacivanje srpskih glasova zapravo pokazivanje licemerja onih koji tvrde da nude novi početak, a u stvari predstavljaju samo zabludu u svojoj varijanti.

Danas očekujemo odluku Vrhovnog suda, a u toku je prebrojavanje glasova sa 1.500 biračkih mesta, što dodatno usporava izborni proces i proglašavanje konačnih rezultata izbora.

Očekuje se da prebrojavanje glasova traje dve do tri nedelje, što bi početkom decembra trebalo da stvori uslove za proglašavanje konačnih rezultata izbora održanih 6. oktobra na Kosovu i Metohiji.

Video: Bilbordi povodom Dana primirja postavljeni na severu Kosova

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA