• 1

Drecun: Vučićeva odluka iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti

Drecun jerekao da očekuje da će se nastaviti negativan odnos Hrvatske prema Srbiji, ocenjujući da je to dugoročna politika na koju bi Evropska unija trebalo da reaguje

  • 1

Odluka predsednika Aleksandra Vučića da ne ide na kongres Evropske narodne partije u Zagrebu je iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti, ocenio je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je za RTS rekao da očekuje da će se nastaviti negativan odnos Hrvatske prema Srbiji, ocenjujući da je to dugoročna politika na koju bi Evropska unija trebalo da reaguje.

Podsetio je da je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović u Skupštini Srbije pozdravljen aplauzom, jer se smatralo da će ta zemlja shvatiti da će sa Srbijom morati da gradi dobrosusedske odnose.

Međutim, Zagreb nastoji da naškodi interesima Srbije i time destabilizuje region, ocenjuje Drecun i napominje da hrvatski političari misle da će time poboljšati svoju poziciju.

Milovan Drecun

Milovan Drecun - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Navodi da Hrvatska ima veoma negativan element u svojoj bliskoj prošlosti, a to je etničko čišćenje Srba, koji su u toj zemlji, kako ocenjuje, građani drugog reda.

Srbija je, međutim, lider u regionu i vuče region napred, ocenjuje Drecun i navodi kao primer inicijativu "mali šengen".

Komentarišući jučerašnji izbor Petera Bejera za novog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o situaciji na KiM, Drecun kaže da su stavovi nemačkog poslanika neprihvatljivi, da je on "malo izgubljen u vremenu" i zarobljen u sredini 20. veka.

- Srbi su na KiM građani ne drugog, već pedesetog reda - naveo je Drecun, koji očekuje da će Bejer govoriti pozitivno o stanju ljudskih prava na KiM.

Smatra da bi se realnija slika o tome šta se dešava na KiM dobila da je izabran ruski kandidat Aleksej Kondratijev.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    рвати могу само гори да буду што је Србија слабија они јачају

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima