• 8

"Ne provocirati izjavama o reciprocitetu": Evropska unija poslala oštru poruku Albancima

EU je ponovo pozvala na brzo obnavljanje dijaloga i ukidanje taksi

  • 8

Stavove dve stranke sa Kosova koje su na izborima 6. oktobra osvojile najveći broj glasova, o reciprocitetu sa Srbijom, EU doživljava kao provokaciju, piše Gazeta Ekspres.

Portparolka EU Maja Kocijančić, kako se navodi, pozvala je Beograd i Prištinu da se suzdrže od davanja izjava i da je EU ponovo pozvala na brzo obnavljanje dijaloga i ukidanje taksi na srpsku robu.

Povodom Kurtijevih i Mustafinih izjava o reciprocitetu, pozvani su da se suzdrže od provokacija.

- Evropska unija ohrabruje i Kosovo i Srbiju da se kreću napred ka potpunom obnavljanju razgovora i suzdržavaju se od akcija i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacija. Naš stav o taksama koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je jasan: Kosovo bi trebalo da ukine takse - navode u odgovoru za Gazetu Ekspres iz EU.

Kocijančić nije komentarisala kašnjenje u formiranju vlade, iako je rekla da to treba učiniti po unutrašnjim procedurama.

Maja Kocijančić

Maja Kocijančić - Printskrin: SensServis Agencija

Kocijančić je podsetila stranke koje će formirati sledeću vladu da očekuju rad u oblastima, poput vladavine zakona i ekonomskog razvoja.

- Nova vlada treba da bude formirana u skladu sa internim procedurama. Za Kosovo i novu vladu važan je rad na napredovanju u oblasti reformi, podrške ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini zakona, kao i rad na ponovnom pokretanju dijaloga sa Srbijom, uz posredstvo Evropske unije - rekla je Kocijančić.

- Ovo će biti od koristi građanima Kosova i celom region - smatraju u EU.

Dok je odlazeća vlada govorila da će uvećane takse na srpsku robu biti ukinute tek kada srpska država prizna tzv. Kosovo, pobednici poslednjih izbora na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, već su najavili reciprocitet umesto takse.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da je bolja mera od takse potpuni reciprocitet, dok je Isa Mustafa rekao da takse neće nestati i da će njegova stranka primeniti kriterijum reciprociteta.

Evropska unija nije komentarisala postupke za formiranje koalicije koja će voditi narednu prištinsku vladu.

Video: Rama tražio uključivanje Kosova u mali Šengen

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Vechio lupo

    Rispondo iz EU trba da Zante dve stvari ato; Istoriju Srbije i postojanje srpske civilizacije i da trazite od Siptara sa kosova da ispune sve sto su potpisali la tel onda za sto. Recite vise sta hoce od Srbije ? Cuocete da stvorimo Rusku basi, Bice i Kunesku , Bice.

  • Milorad Vujicic

    EU laze sama sebe.To sto su stvorili da napakoste Srbima pakosti i inati se i samoj EU.Problemi oko kosova ce se prosiriti htjeli to oni ili ne,prije ili posle.

  • Bole

    Ova kao papagaj ponavlja naučeno.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima