• 23

Zapaljive Kurtijeve poruke, postavlja ultimatum Beogradu? "Hajde da krenemo od naših zahteva"

Kandidat za premijera tzv. Kosova u intervjuu Pobjedi govorio je o svojim stavovima kada je dijalog beograda i Prištine u pitanju

  • 23

Kandidat za premijera tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da u ovom trenutku nije potrebno ubrzanje pregovora Beograda i Prištine.

Kurti je u intervjuu Pobjedi rekao da bi umesto toga prioritet trebalo bi da bude razgovor o tome šta se u pregovorima do sada postiglo i šta predstoji.

Najavio je da će on predvoditi prištinski pregovarački tim, u koji će ući članovi vlade, opozicija i nezavisni eksperti.

- Srbija Kosovu duguje za agresiju i okupaciju, duguje nam ratnu odštetu, penzioni fond i štednju građana u bankama koje su uzeli; nikada nisu vratili artefakte naše kulturne baštine, nikad nisu predali osumnjičene za ratne zločine… Dakle, hajde da počnemo od naših zahteva, pa da vidimo šta će nama Srbija ponuditi - tvrdi Kurti.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

On je takođe odbacio ideju o razmeni teritorija, jer kako tvrdi, iza nje stoji ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podeli Kosovo, a posle toga, kroz razgraničenje sa Hrvatima da, kako kaže, podeli Bosnu i Hercegovinu, što sve, kaže Kurti, ide na ruku Rusije.

On je upozorio da novi sukob između tzv.Kosova i Srbije se ne bi mogao lokalizovati, tim pre što, kako je rekao, "naspram Srbije Albanci deluju kao nacija, a ne kao krhka država Kosovo".

Kurti je ponovio navode da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić politički naslednik Slobodana Miloševića, baš kao što je Milošević bio politički naslednik Aleksandra Rankovića, odnosno da Vučić, kako kaže suštinski pripada istoj liniji "srpske ekspanzionističke politike".

Kurti je ponovio da će u odnosima sa Srbijom insistirati na "punom političkom, ekonomskom, trgovinskom i državnom reciprocitetu.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

On rekao i da Srbija mora da izruči Milana Radojičića zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

- Zna se kome je Oliver Ivanović smetao i ko ga je smakao sa političke scene - spekuliše Kurti.

Kurti kaže da bi kosovska vlada mogla da bude formirana sledećeg meseca i ocenio da se novim prebojavanjem glasova samo gubi dragoceno vreme pošto su "izbori pokazali volju građana za promenama i stvari su manje-više jasne". Ponovio je da će u novoj vladi biti "predstavnici Srba sa Kosova, a ne predstavnici Srbije" i da ona neće politički zavisiti od Srpske liste.

Prema njegovim rečima, "Srpska lista funkcioniše kao ogranak ili direktorat srpske vlade, a ne kao partija, i predstavlja interese Srbije, a ne interese Srba na Kosovu".

- Kao budući premijer, veoma sam zainteresovan da sastavim vladu zajedno sa Srbima kojima je Kosovo otadžbina, dakle, s građanima Kosova, a ne s predstavnicime države koja ne priznaje Kosovo i koja se svuda i sve vreme bori protiv nje - rekao je Kurti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Andrej

    Što kaže Dragče:"možeš dobiti ....., a sve ostalo možemo se dogovoriti".

  • Тодорић

    Ако ово није безочност,онда је лудило.

  • ANTE BAN

    Ovaj Kurti je skroz odlepio! On ne treba ništa da traži od Srbije, nego samo- da sluša što sve Vulin, Dačić i Djurić zahtijevaju od njega! Ako bude slušao, onda će on da bude ok!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima