"Sporazum koji može da pomiri narode Balkana": Šta "mali Šengen" donosi regionu?

Set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije "malog Šengena" pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja - izjavio je izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović

  • 21

Izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović ocenio je danas da je "mali Šengen" ključan za dugoročni mir na Balkanu.

- Ono što može konačno da pomiri narode Balkana jeste ekonomija i mogućnost boljeg života na ovim prostorima, bez potrebe da se putuje u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, a jedan od prvih i najbitnijih koraka u tom smeru predstavlja sporazum o "malom Šengenu" - kaže u intervjuu za Kosovo olajn Obradović.

On je ocenio da set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije "malog Šengena" pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja.

- Inicijativa predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića pokazuje visok nivo strateškog promišljanja i kretanja u susret izazovima u jednom postkonfliktnom području kakav je Balkan. Od velike važnosti za dugoročan mir je bolje povezivanje i upoznavanje naroda Balkana. Ekonomija uvek ide ispred politike, tako da i u ovom slučaju "malog Šengena" pokazuje posvećenost ekonomskom razvitku i višem standardu naših građana - rekao je Obradović.

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama Foto: Tanjug/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

On je dodao da je neosnovan strah građana da će kriminalci lakše prelaziti granice.

- Podsetio bih da su kriminalne organizacije i kriminalci na Balkanu, za razliku od država, uvek negovali dobre odnose radi vršenja krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala. S druge strane, granice će se prelaziti uz ličnu kartu, što znači da će svakako postojati punktovi za kontrolu prelaska granica i obradu pojedinaca. Isto tako, zaštita državne granice u njenom punom obimu, za sve države, ostaje na snazi - rekao je Obradović.

Protivljenje Podgorice ovoj inicijativi on objašnjava time da političke elite u Crnoj Gori nastoje da njihova politika u što većoj meri bude nezavisna od političkog Beograda i u neku ruku čak i suprotna.

Podsetiio je i da je Crna Gora postala i članica NATO i na putu je ka EU, i verovatno zato ne želi nikakvu alternativu evroatlantskim integracijama i možda percipira "mini-Šengen" kao vid zamene za neizvestan datum pristupa EU.

S druge strane, motivi protivljenja Prištine su svakako statusne prirode, jer Srbija kao inicijator "malog-Šengena" ne priznaje nezavisno Kosovo i u skladu s tim se ponaša.

Obradović je, međutim, dodao da smatra da je za građane Balkana veoma značajno da u cilju multietničkog sklada i izgradnje poverenja u postkonfliktnom regionu i Kosovo bude obuhvaćeno i uključeno u ovu pomirljivu, razvojnu i pre svega ekonomski dobrobitnu inicijativu, s tim da bi Prištsina morala da povuče takse na srpsku robu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    17. novembar 2019 | 15:24

    Pravno je korektnije reci NARODI BIVSE SFRJ nego NARODI BALKANA jer u BALKAN se misli i na druge zemlje recimo ALBANIJA koja ni po jeziku ni po kulturi i religiji ni po istoriji nije nikad bila deo SFRJ pa se pitam zasto se narodu bivse Jugoslavije podmece NARODI BALKANA umesto narodi bivse Jugoslavije (SFRJ). Vlada Srbije nesme da donosi vazne odluke bez referenduma gradjana Srbije ako zeli na mala vrata pod pojmom BALKAN uvesti Albaniju koja ima pretenzije otimanja juzne Srbije Kosovo i Metohije !

  • Aca

    17. novembar 2019 | 16:42

    Srbija je najnerazvijenija i po svim ekonomskim pokazateljima najzaostalija drzava od ove tri sa kojima se ulazi u tzv savez. Posto su i Albanija i Makedonija ekonomski jace drtave sasvim je jasno da im Srbija treba samo kao trziste. Dakle, korist od cele ove lose odluke ce imati Albanija i Makedonija...

  • Dragan i Dusko

    17. novembar 2019 | 15:29

    Neko u Vladi , u Vrhu, HOCE DA SATANIZUJE SRBIJU. DA LI CUJETE SVOJ NAROD? VI ZASTUPATE SRPSKI NAROD, A NE JEDNU STRANKU! Sengen je KREACIJA ZA ODUMIRANJE SRBIJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA