• 21

"Sporazum koji može da pomiri narode Balkana": Šta "mali Šengen" donosi regionu?

Set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije "malog Šengena" pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja - izjavio je izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović

  • 21

Izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović ocenio je danas da je "mali Šengen" ključan za dugoročni mir na Balkanu.

- Ono što može konačno da pomiri narode Balkana jeste ekonomija i mogućnost boljeg života na ovim prostorima, bez potrebe da se putuje u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, a jedan od prvih i najbitnijih koraka u tom smeru predstavlja sporazum o "malom Šengenu" - kaže u intervjuu za Kosovo olajn Obradović.

On je ocenio da set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije "malog Šengena" pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja.

- Inicijativa predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića pokazuje visok nivo strateškog promišljanja i kretanja u susret izazovima u jednom postkonfliktnom području kakav je Balkan. Od velike važnosti za dugoročan mir je bolje povezivanje i upoznavanje naroda Balkana. Ekonomija uvek ide ispred politike, tako da i u ovom slučaju "malog Šengena" pokazuje posvećenost ekonomskom razvitku i višem standardu naših građana - rekao je Obradović.

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama

Foto: Tanjug/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

On je dodao da je neosnovan strah građana da će kriminalci lakše prelaziti granice.

- Podsetio bih da su kriminalne organizacije i kriminalci na Balkanu, za razliku od država, uvek negovali dobre odnose radi vršenja krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala. S druge strane, granice će se prelaziti uz ličnu kartu, što znači da će svakako postojati punktovi za kontrolu prelaska granica i obradu pojedinaca. Isto tako, zaštita državne granice u njenom punom obimu, za sve države, ostaje na snazi - rekao je Obradović.

Protivljenje Podgorice ovoj inicijativi on objašnjava time da političke elite u Crnoj Gori nastoje da njihova politika u što većoj meri bude nezavisna od političkog Beograda i u neku ruku čak i suprotna.

Podsetiio je i da je Crna Gora postala i članica NATO i na putu je ka EU, i verovatno zato ne želi nikakvu alternativu evroatlantskim integracijama i možda percipira "mini-Šengen" kao vid zamene za neizvestan datum pristupa EU.

S druge strane, motivi protivljenja Prištine su svakako statusne prirode, jer Srbija kao inicijator "malog-Šengena" ne priznaje nezavisno Kosovo i u skladu s tim se ponaša.

Obradović je, međutim, dodao da smatra da je za građane Balkana veoma značajno da u cilju multietničkog sklada i izgradnje poverenja u postkonfliktnom regionu i Kosovo bude obuhvaćeno i uključeno u ovu pomirljivu, razvojnu i pre svega ekonomski dobrobitnu inicijativu, s tim da bi Prištsina morala da povuče takse na srpsku robu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Nikola

    Nema pomirenja .

  • Aca

    Srbija je najnerazvijenija i po svim ekonomskim pokazateljima najzaostalija drzava od ove tri sa kojima se ulazi u tzv savez. Posto su i Albanija i Makedonija ekonomski jace drtave sasvim je jasno da im Srbija treba samo kao trziste. Dakle, korist od cele ove lose odluke ce imati Albanija i Makedonija...

  • Ivan

    Koji bolji finansiski zivot kad se nezna gde je gore

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima