≫ 

Albanci sa juga Srbije najavljuju proteste u Preševu na "Dan zastave"

Albanci sa juga Srbije Dan proslave albanske nacionalne zastave obeležavaju 28. novembra

  • 24
Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Albanci sa juga Srbije najavili su proteste u Preševu Pod sloganom "Dosta više - Dolina traži rešenje" u organizaciju ORV-a (Organizacija ratnih veterana) i uz podršku albanskih političkih subjekata i Saveta Islamske zajednice, koji deluju u Bujanovcu i Preševu. Kako su naveli organizatori, protest će biti održan 28. novembra, na "Dan albanske zastave".

Albanci sa juga Srbije Dan proslave albanske nacionalne zastave obeležavaju godinama unazad, a ove godine su najavili i kako kažu "narodni protest".

Prema informacijama koje prenosi preseva.com, protest je namenjen podizanju glasa Albanaca tzv. "Preševske doline" za "ostvarivanje njihovih prava, uključujući sve oblasti u kojima su Albanci ove regije diskriminisani".

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac "Dan zastave" - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Protest će početi u 11 časova, maršom od Doma kulture "Avdulla Krashnica" u Preševu, gde se očekuje čitanje izjave upućene državnim i međunarodnim institucijama.

- Dok Albanci širom sveta slave nacionalni simbol, u Preševskoj dolini ovog novembra biće protest zbog prava Albanaca - kažu organizatori.

"Dan zastave" Albanije je sećanje na 28. novembar 1912. godine, dan kada je potpisana Deklaracija o nezavisnosti Albanije. U Valonije te godine tadašnji lider Ismailj Čemajlki proglasio nezavisnost albanske države i istovremeno podigao albansku nacionalnu zastavu sa dvoglavim orlom. Ovaj datum obeležava se i kao dan prvog javnog okupljanja pripadnika bivše tzv. OVK u Drenici.

Video: Protesti i dalje divljaju u Albaniji, sve veći broj građana protiv Edi Rame

(Slađana Tasić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    19. novembar 2019 | 14:36

    Ovo sve sto se desava u juznoj Srbiji Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji Presevu je rezultat nesposobnosti drzavnih vlasti Srbije da rade kako ih postojeci Ustav Srbije obavezuje. Svi ti albanci koji masu albanskim zastavama pokupiti i deportovati u Albaniju a oduzeti im predhodno drzavljanstvo drzave Srbije ali nijedan od tih nema pravno pravo da otima pedalj Srpske zemlje,teritorije.Kada neradi vlada Srbije i pravni sistem onda imamo problem sa albanskim ruljama koji istu muziku sviraju kao i albanska OVK na Kosovu i Metohiji. Ovaj problem se resava brzom policijskom i vojnom intervencijom i brza deportacija svih njih trajno u Albaniju sa zabranom povratka u Srbiju.Nekretnine njihove nek im drzava Srbije plati i da napuste trajno Srbiju jednom za svagda ! Nikad oni nece biti deo naroda Srbije ni po kojoj formi onda je najbolje da se deportiraju svi u Albaniju pa nek im Edi Rama da prava i jednakost.

  • Paja

    19. novembar 2019 | 20:54

    Šiptari slave Albansku zastavu u Srbiji. Može u Domu kulture nacionalne Albanske manjine. Na javnom mestu ne može da se vijor zastava druge države jer je to uvreda ( u ratu je to znak pobede). Znači: Može zastava druge države ali koja je za dve trećine manja od Srpske zastave i ne može da bude iznad Srpske zastave na javnom mestu. Osim prava nacionalne manjine moraju da imaju i obavezu, kao što su obavezno znanje i korišćenje Srpskog jezika na javnom mestu i državnim institucijama i korišćenje ćiriličnog pisma na svakom javnom dokumentu. A nihova zastupljenost u vlasti treba da bude isključivo njihova inicijativa i da se za to izbore na izborima sa svojim predstavnicima. Naš ustav je dao ''široku demokratiju'' nacionalnim manjinama i zato sada a imaćemo i u buduće problema. Kako je to uredila Hrvatska; pa ako hoćeš da budeš njihov državljanin jedan od uslova je da znaš ''Hrvatsku povjest'' i da možeš da komuniciraš i pismeno se izražavaš na Hrvatskom jeziku, a oni su u EU.

  • Predrag Z.

    19. novembar 2019 | 14:18

    Za sve je ovo Zapad kriv, zato što su podržali Šiptarski Terorizam 1999. Tada da su dobili po repu kako treba sad bi bili mirni kao bubice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA