≫ 

Šest zemalja članica pisalo Evropskoj komisiji: Hoće da pomognu Zapadnom Balkanu da što pre uđe u EU

Ministri spoljnih poslova šest zemlja EU ocenjuju u pismu predsedniku EK Žanu Klodu Junkeru da je trenutni proces pristupanja Zapadnog Balkana "usporen i neravnomeran"

  • 3

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska dostavile su Evropskoj komisiji (EK) pismo u kome izražavaju svoju spremnost da se angažuju na poboljšanju procesa pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

- Radićemo na tome ukoliko se obezbedi efikasan rad, cilja na jasne rezultate i ukoliko se obezbedi da se konsenzus unutar EU za otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije u martu 2020. godine - navodi se u pismu.

Ministri spoljnih poslova šest zemlja EU ocenjuju u pismu predsedniku EK Žanu Klodu Junkeru da je trenutni proces pristupanja Zapadnog Balkana "usporen i neravnomeran".

Takođe, oni su pozvali EK da do januara 2020. godine predstavi konkretne predloge kako poboljšati efektivnost pristupnog procesa kao instrumenta za podršku refomama i integracijama Zapadnog Balkana.

Evropski parlament, Evropska komisija, Strazbur

Evropska komisija - Foto: Tanjug/EU Photo

Ministri šest zemalja kostatuju da konsolidacija Evrope ne može biti završena bez Zapadnog Balkana, a da je evropska perspektiva "izvor motivacije" za reforme u zemljama regiona.

- Bez svake sumnje trajna stabilnost i bezbednost kao i nastavak reformskog procesa u regionu najbolje se može ostvariti kroz EU integracije. Pristupni proces je najvažniji instrument za ostvarivanje ovog cilja i kao takav daje ključni doprinos bezbednosti i napretku Unije - zaključuje se u tekstu pisma.

Prethodno je ministarka Francuske Ameli de Monšalen izjavila da su šest zemalja EU zatražile od Evropske komsije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili efiksnijim i opipljivijim što se, prema prema njenim rečima, dopunjuje sa francuskim predlogom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka E.

    19. novembar 2019 | 17:53

    Bas nam treba EU, pa da skoncamo. Ko to rusi nasu "kucu" - nasu Srbiju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA