Članice EU podeljene po pitanju francuskog predloga za politiku proširenja

Iako u Briselu nije bilo konkretne rasprave o francuskom predlogu reforme politike proširenja, neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza

  • 0

Predsedavajuća Saveta Evropske unije Titi Tupurainen izjavila da su ministri Unije na sastanku u Briselu razgovarali o opštem stanju u oblasti politike proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Iako u Briselu nije bilo konkretne rasprave o francuskom predlogu reforme politike proširenja, neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza, kažu u Savetu.

- Nije bilo zaključaka, ali ideja je da se pošalje jasna poruka o našoj posvećenosti politici proširenja i zemljama Zapadnog Balkana. Svi podržavamo evropsku perspektivu regiona - rekla je Tupurainenova.

Ona je na kraju sastanka Saveta EU naglasila da je današnja ministarska rasprava početak razgovora o novim koracima u politici proširenja o kojima će tek biti reči u pripremi za razgovore lidera EU planirane za proleće 2020. godine.

Titi Tupurainen je naglasila da se tokom sastanka ministra nije "razgovaralo niti glasalo” o francuskom predlogu iako su saslušana "razmišljanja" Pariza.

Evropska komisija, zastave EU Zastave EU - Foto: Tanjug/AP

- Čuli smo francuski predlog i bilo je zemalja koje su ga pozdravile i bile pozitivne tim povodom, ali i onih koje su izrazile zabrinutost i oprez. Na kraju, Evropska komisija biće ta koja će dati predloge na osnovu koji će se razgovarati u Savetu - zaključila je Tupurainenova.

Na pitanje Tanjuga da li će reforma politike proširenja imati uticaja na Srbiju koja je već duboko u pregovorima o pristupanju sa EU, predsedavajuća Saveta EU kaže da još nema ni nove Komisjie ni novog predloga o mogućoj novoj metodologiji.

- Još je rano govoriti o mogućem uticaju na pojedinačne zemlje Zapadnog Balkana. Ono što znamo jeste da se pregovori o pristupanju odvijaju, a da Komisija preporučuje otvarnje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severenom Makedonijom - kaže Titi Tupurainen.

Ona je zaključila da je zajednička pozicija ministara u Savetu EU da se prvo sačeka da nova Evropska komisija počne da radi i predstavi svoje ideje kako nastaviti sa politikom proširenja i njenom metodologijom.

- Ovaj vremenski period je specifičan zbog institucionalne tranzicije. Nadamo se da će nova Komisja preuzeti mandat početkom decembra. Sačekaćemo da vidimo koji će pristup Komisija zauzeti - zaključila je Tupurainenova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA