≫ 

Diplomata koji teži pobedi, želi Balkan u EU: Ko je Oliver Verhelji, novi komesar za proširenje

Njega je podržao Spoljnopolitički odbor EP, tako da se očekuje da kompletna nova Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen stupi na dužnost 1. decembra

  • 2
Oliver Varhelji

Foto: Tanjug/AP

Nakon prošlonedeljnog saslušanja i dodatnih pitanja i odgovora koje je trebalo da dostavi članovima Evropskog parlamenta, kandidat Mađarske za evropskog komesara za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji, dobio je "zeleno svetlo" za obavljanje ove funkcije u narednom periodu.

Njega je podržao Spoljnopolitički odbor EP, tako da se očekuje da kompletna nova Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen stupi na dužnost 1. decembra.

Od tada će on, za koga inače slovi da je blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, početi u ime EU da se bavi proširenjem Unije, zbog čega će biti u vrlo bliskom kontaktu i sa Srbijom u okviru tog procesa.

Nasledniku Austrijanca Johanesa Hana koji je do sada obavljao tu funkciju, predstoji težak periodu u kome je sama EU "podeljena" kada je reč o unutrašnjoj reformi i proširenju, i suočena sa pitanjima da li taj proces treba da ide odvojeno ili paralelno, kako će on izgledati...

 

Srbiji bi mogli da ide na ruku to što je budući komesar Mađar, čija se zemlja snažno zalaže za proširenje Unije na Zapadni Balkan, i koja je uvek bila protivna raznim "kočenjima", tapkanju u mestu, odlugovlačenju...

Tročanji odbijen, Verhelji "u igri"

 

O Oliveru Varhelju se dosta govorilo u prethodnom periodu, tim pre što je prvi kandidat iz Mađarske takođe za ovu funkciju Laslo Tročanji odbijen zbog sukoba interesa. To je bio momenat kada je "u igru" ušao Varhelji. Budući komesar za proširenje je iskusni diplomata koji sa EU i u vezi sa njom radi gotovo čitav radni vek. Međutim, kako pišu mađarski mediji, u isto vreme je lojalan Orbanu i njegovoj vladi. Upravo je to bila jedna od stvari koja je u prvom trenutku "ukočila" Varheljijevu kandidaturu, jer evroposlanici nisu bili sigurni da će biti u mogućnosti da se ogradi ili da svoje dužnosti obavlja nezavisno od stavova koje zastupa Orban.

- Neću biti vezan, niti pod uticajem bilo koje izjave ili pozicije bilo kog premijera bilo koje zemlje ili bilo kog predstavnika bilo koje vlade - napisao je Varhelji juče u jednom od odgovora na dodatna poslanička pitanja.

"Sigurna opklada"

 

Mađarski mediji su ga opisivali kao diplomatu koji ne teži dogovorima, već samo potpunoj pobedi. Sa druge strane, oni koji ga poznaju, za njega smatraju da je bio kompetentan i dobro pripremljen profesionalac koji je imao jasan pogled na to kako stvari funkcionišu u Briselu.

European Parliament building in Brussels, evropski parlament, Evropska Unija, Evropska komisija, Brisel

Foto: Tanjug/AP

Takođe, o njemu se pre dve godine spekulisalo kao o mogućem kandidatu za mađarskog ministra spoljnih poslova , kao i da on ne bi bio loš izbor, tim pre što mađarska vlada ima ne tako prijateljske odnose sa Briselom, za razliku od njega koji godinama radi pri EU.

Kako je u septembru ove godine pisao "Hvg.hu", Varhejlji je "sigurna opklada", jer nije član vladajuće parije "Fides" i nije direktno uključen u Orbanovu vladu, za razliku od prvog kandidata za funkciju komesara za proširenje Lasla Tročanija, koji je kao ministar pravde bio jedan od koordinatora mađarskog zakonodavstva koje je Evropski parlament žestoko kritikovao.

Ambasador Oliver Varhelji je, inače, stalni predstavnik Mađarske pri EU, koji se proteklih 25 godina bavi politikom Unije u Evropskoj komisiji i u raznim ministarstvima, a takođe je radio i na pristupanju Mađarske EU.

Varhelji je studirao evropsko pravo u Danskoj, a stekao je i diplomu prava na Univerzitetu u Segedinu. Od 1995. je u javnim službama, najpre kao pripravnik u Ministarstvu industrije i trgovine, i to u Kancelariji za evropske poslove. Kako piše portal "Hungary today" ubrzo nakon toga postaje odgovoran za koordinaciju i usklađivanje sa EU.

U Brisel prvi put odlazi 2001., i to dve godine pre nego što se Mađarska priključila EU, kada je postavljen za pravnog savetnika mađarske misije u EU. Tri godine, do 2006. je bio šef pravne službe stalnog predstavništva Mađarske pri EU, nakon čega se vraća u Budimpeštu vodeći odsek za pravo EU u Ministarstvu pravde. Ipak, 2008. godine je ponovo poslat u Brisel, gde je radio u Evropskoj komisiji, pa se ponova nakratko vraća u Mađarsku, da bi 2015. godine bio postavljen za prvog čoveka u mađarskoj kancelariji u EU.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    20. novembar 2019 | 10:42

    Ne očekujte ništa, lakše će nam biti kad dobijemo šipak, a ako nešto i bude dobro došlo.Ali dosadašnja praksa nam je pokazala da mozemo od njih dobiti samo, znate već šta.

  • Дејан Младеновић

    20. novembar 2019 | 10:58

    Њима католицима се не сме веровљти

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA