Predsednik Srbije na sastanku sa francuskim ambasadorom

Vučić je zahvalio ambasadoru Falkoniju na inicijativi da pojasni francusku ideju o reformisanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije

  • 6
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Printscreen: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Francuske Republike Žan-Luja Falkonija, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o budućnosti politike proširenja Evropske unije, nakon predstavljanja francuskog predloga za izmenu metodologije pristupnog procesa.

Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za gostoprimstvo prilikom prošlonedeljne posete Parizu, kao i na mogućnosti da nastave razgovor o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, vođen tokom zvanične posete predsednika Francuske Srbiji u julu ove godine. On je rekao da su za Srbiju od izuzetne važnosti dobri odnosi sa Francuskom, s obzirom na njen ugled i uticaj u svetu, prenosi Služba za odnose sa medijima predsednika Republike.

Vučić je zahvalio ambasadoru Falkoniju na inicijativi da pojasni francusku ideju o reformisanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

 

- Verujemo predsedniku Makronu i njegovim političkim procenama, ali nam je u isto vreme važno da dobijemo jasan odgovor šta će biti sa evropskim integracijama Srbije i na šta možemo da računamo kad ispunimo određene kriterijume - rekao je predsednik Srbije.

Ambasador Falkoni je rekao da je predlog predsednika Makrona sveobuhvatan sa ciljem da dovede Evropsku uniju u stanje da dobro funkcioniše uz više zemalja članica, jer je pozicija Francuske jasna - cilj pristupnog procesa je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme.

On je istakao da, kada je reč o Srbiji, bez obzira na eventualnu izmenu metodologije, mora biti uzet u obzir dosadašnji napredak na evropskom putu.

Takođe je naglasio da francuski predlog mora da sačeka novu Evropsku komisiju, jer, da bi zaživeo, neophodno je da bude usaglašen sa zemljama članicama i evropskim institucijama.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata, posebno u oblasti infrastrukture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    20. novembar 2019 | 16:07

    Svaki susret sa predsednikom ili ambasadorom jedne od zemalja koje su vojni Nato EU okupator od 1999-2019 i jos uvek u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji su suprotni postojecem Ustavu Srbije u prevodu otvoreno se krsi postojeci Ustav Srbije a Ustavni sud i njihove sudije kao da nepostoje osim na debelim platnim spiskovima.

  • mihailovic

    20. novembar 2019 | 15:55

    Pa zar nije nivo susreta predsednik sa predsednikom a ministar inostranih poslova sa ambasadorima zemalja Nato EU okupatora juzne Srbije Kosovo i Metohije ?

  • Krusik

    20. novembar 2019 | 13:18

    Sta kazu nadlezne institucije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA