≫ 

ISPRAVKA: Po Ustavu, Bosna i Hercegovina nije "stvorena" u Dejtonu

- Do tog trenutka mi ćemo biti garant Dejtonskog sporazuma - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije

  • 0
Ana Brnabić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija, kao jedan od potpisnika i garant Dejtonskog sporazuma, radi sve što je u duhu tog sporazuma i da to ne dovodi u pitanje.

Brnabić je rekla da se to neće ni dovoditi u pitanje dok god tri konstitutivna naroda u okviru BIH ne odluče da otvore tu temu.

U članku koji je 20. novembra 2019. objavljen na portalu Telegraf prvobitno je bila objavljena rečenica da je "Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH."

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, izmenjeni su naslov i delovi teksta, u skladu sa zaključkom da po Ustavu, Bosna i Hercegovina nije "stvorena" u Dejtonu, niti je definisana kao državna zajednica.  

- Do tog trenutka mi ćemo biti garant Dejtonskog sporazuma - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje povodom 24. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Ana Brnabić Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sutra se navršava 24 godine otkako je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici, Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA