Srbija i Evropska unija potpisale sporazum o upravljanju granicama

Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine

  • 18

Evropska unija i Srbija potpisale su danas u Briselu sporazum o saradnji u upravljanju granicama koji će omogućiti pripadnicima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) da pomažu našoj zemlji u upravljanju granicama, sprovode zajedničke operacije i razmeštaju svoje timove u oblastima gde se Srbija graniči sa EU, navodi se u Evropskoj komisiji.

Sporazum su u ime EU potpisali komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos i finska ministraka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Komesar Avramopulos tom prilikom zahvalio je Srbiji na naporima i opredeljenju da obezbedi blisku saradnju sa EU u oblasti upravljanja granicama i migracijima.

- Sporazum koji smo potpisali dalje jača naše odnose s partnerima na Zapadnom Balkanu i približava naše susede EU - izjavio je Avrampulos.

Finska ministarka Marija Ohisalo ocenjuje da je saradnja s partnerima sa Zapadnog Balkana ključna za uspešno obezbeđivanje zajedničkih granica.

- Ovim sporazumom, Fronteks će biti u mogućnosti da koordiniše operativnu saradnju zemalja članica EU i Srbije i obezbedi neophodnu podršku i ekspertizu - zaključila je Ohisalo.

EU i Srbija zaključile su pregovore o saradnji u upravljanju granicama u avgustu prošle godine, a u septembru su komesar Avramopulos i ministar Stefanović parafirali nacrt sporazuma.

Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine.

Da bi stupio na snagu Sporazum mora biti odboren i od strane Evropskog parlamenta, navode u Briselu.

EU je već potpisala slične sporazume o saradnji Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu sa Albanijom i Crnom Gorom. Trenutno se čeka finalizacija sporazuma sa BiH i Severnom Makedonijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C@W

    20. novembar 2019 | 19:17

    Dobro je , još jedan korak prema članstvu u EU i Nato,polako počinjemo da idemo pravim putem prema civilizaciji i napretku.

  • Cetnik iz Srbije

    20. novembar 2019 | 22:10

    Rusofiloiiiiiii, jeste li na aparatima? Je 'l vam dobro? aaaaahahahahaaaaaaaahaha

  • rade 6

    20. novembar 2019 | 20:37

    Super je ovo mi sa EU koordiniramo kontroli dolazaka azilanata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA