≫ 

ISPRAVKA: Prošlo je 24 godine od Dejtonskog sporazuma, ali po Ustavu tamo nije stvorena državna zajednica BiH

Dogovor su nakon tronedeljnih pregovora, parafirali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i Vesli Klark

  • 10
Dejtonski mirovni sporazum Foto: WIkimedia U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Danas se navršavaju 24 godine otkako je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH.

U članku koji je 21. novembra 2019. objavljen na portalu Telegraf prvobitno je bila objavljena rečenica da je "Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH."

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, izmenjeni su naslov i delovi teksta, u skladu sa zaključkom da po Ustavu, Bosna i Hercegovina nije "stvorena" u Dejtonu, niti je definisana kao državna zajednica.

Dogovor su nakon tronedeljnih pregovora, parafirali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i Vesli Klark.

ORIGINALNI primerak - original - Dejtonski mirovni sporazum Originalni primerak Dejtonskog sporazuma-Foto: Večernje novosti/Ognjen Matavulj

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i Vesli Klark.

Drama poslednjeg dana pregovora

U studiji "Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995" Dereka Šolea i Beneta Frimana opisuje se i drama poslednjeg dana pregovora.

Tog jutra Milošević je odlučio da prelomi i potpiše sporazum sa Franjom Tuđmanom, nezavisno od stava bošnjačke delegacije. Navodno je na snegu, bez kaputa, na parkingu pored vojne baze čekao i insistirao da ovu ideju predstavi Kristoferu Hilu i Ričardu Holbruku. Kada je američka delegacija odbila ideju, Milošević je izneo poslednju ponudu: da se status Brčkog ostavi za kasnije, kad će biti rešen međunarodnom arbitražom, što je Tuđman prihvatio.

Dejtonski sporazum, Bil Klinton, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency

Kristofer i Holbruk su tada otišli u bosanske prostorije gde su se u Izetegovićevom apartmanu sastali s liderom Bošnjaka, te Harisom Silajdžićem i Muhamedom Šaćirbejom.

- Ovo je nepravedan mir, ali moj narod treba mir - rekao je navodno Izetbegović, i time je sporazum praktično dobijen.

Hil i Holbruk su požurili da dogovor stave na papir, a obavestili su i predsednika Bila Klintona, koji je doleteo u Dejton da potpiše sporazum. Neposredno pre potpisivanja odvijala se drama i unutar srpske delegacije: Slobodan Milošević je tek tada predočio dogovorene mape bosanskim Srbima.

Kad je Krajišnik video mapu, navodno se onesvestio. Upitan šta se desilo, Milošević je rekao: "Pao je u komu".

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Video: Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    21. novembar 2019 | 12:00

    Milosevic je bio faca

  • milicija

    21. novembar 2019 | 12:22

    Neka ti je laka zemlja 🧠 predsednice

  • S. M.

    21. novembar 2019 | 14:25

    Polako istorija ce Miloševica postaviti na mesto koje mu pripada. U okolnostima kakve su bile dobro je predsdnikovao Srbijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA