Pitanje evrointegracija Srbije ostaje otvoreno: Kuburović sa ambasadorom Francuske o "non pejperu"

Dvoje sagovornika su se saglasili da su poglavlja 23 i 24, odnosno reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i unapređenje vladavine prava, ključni za napredak država kandidata ka punopravnom članstvu u EU

  • 1
Nela Kuburović i Žan luj Falkoni Foto: Tanjug/MINISTARSTVO PRAVDE

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa novim ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije i saradnji dve zemlje u oblasti pravosuđa.

Kuburović i Falkoni su ocenili da Srbija i Francuska imaju odlične bilateralne odnose u oblasti pravosuđa, koja se ogleda kroz blisku saradnju dva ministarstva pravde, ali i saradnju pravosudnih organa dve države.

Kuburović je istakla da Francuska već duži niz godina Srbiji pruža veliku podršku u oblasti javnog beležništva i da je ta podrška bila od velikog značaja prilikom otpočinjanja rada te nove pravosudne profesije, a potom i za obuku javnih beležnika.

Ministarka je podsetila da su prilikom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji potpisani sporazumi o saradnji između komora javnih beležnika i javnih izvršitelja Srbije i Francuske.

Nela Kuburović i Žan luj Falkoni Žan Luj Falkoni i Nela Kuburović - Foto: Tanjug/MINISTARSTVO PRAVDE

Dvoje sagovornika su se saglasili da su poglavlja 23 i 24, odnosno reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i unapređenje vladavine prava, ključni za napredak država kandidata ka punopravnom članstvu u EU.

Govoreći o nedavno objavljenom "non pejperu", odnosno novoj metodologiji pristupa država kandidata ili država koje tek treba da otvore pregovore sa EU, ambasador Francuske je rekao da pitanje Srbije, odnosno, kako će ona biti tretirana u narednom periodu, ostaje otvoreno.

Falkoni je objasnio da će države članice tek razmatrati taj dokument, kako bi se Evropska komisija do Samita u Zagrebu, koji treba da bude održan naredne godine, usaglasila oko toga.

Kuburović je istakla da je Srbija, od samog početka pregovora sa EU, imala drugačiju poziciju u odnosu na druge zemlje kandidate i mnogo rigoroznije uslove pristupanja, te da u obzir treba da budu uzeti svi napori Srbije koji su do sada učinjeni u procesu evropskih integracija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    22. novembar 2019 | 04:22

    EU hoce nas progutati he pomoci.Srbi nisu problem Evrope nego islamizacija koja he trpi nikog drugog I nema respekta prema drugima.Nikakve slobode tih ljudi nisu u pitanju nego prodor u evropu I cjepkanje drzava I ptitisci.Srbija ostaje Srbija a svi ostali kako I'm je volja.NE u EU,I ne NATOu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA