≫ 

Vučić: Imam samo jedno pitanje za bratsku Rusiju, ZAŠTO?

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao, predsednik Srbije se obratio javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavo. Sednica je održana večeras, a zakazana nakon što je u javnost isplivao snimak čiji su akteri ruski obaveštajac Georgij Kleban i neimenovani "srpski visoki zvaničnik sa činom oficira" kome on daje novac.

Vučić saopštio je večeras da ruski obavestajac Georgi Kleban više nije na teritoriji Srbije. On je poručio da je siguran da je predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

On je ponovio da Srbija ne zaboravlja šta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremanju vojske i ponovio  da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije glasala protiv interesa RF, da jedina održava vojne vežbe sa ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijim.

- Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome - rekao je Vučić.

On je večeras ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za vojnu neutralnost i poručio:

- Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti.

Kako kaže zahvalan za orden koji je dobio od Putina, i uložiće i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji.

- Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese - poručio je Vučić.

- Što se nas tiče mi svoju politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku i prijateljsku zemlju i nastavićemo saradnju u svim oblastima. Osim u obaveštajnom smislu gde ćemo svoju zemlju zaštiti i čuvati - rekao je on.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izrazio je zahvalnost što je ambasador Rusije preneo ličnu poruku Sergeja Šojgua, za koju je rekao da je od velikog značaja i da je posvećena dobrim odnosima prema našem narodu i Srbiji.

Konstatujući da smo često u Srbiji podeljeni na one koji su za Ruse i Amerikance, objašnjavajući to srpskim patriotizmom, rekao je da je njegova poruka da je izabran za predsednika da štiti interese Srbije, a ne neke druge zemlje.

- Beskrajno sam ponosan na orden koji sam dobio od predsednika Putina, Orden Aleksandra Nevskog koji je posle 100 godina dobio prvi Srbin. Uložiću sve što mogu da naši odnosi sa Moskvoim budu najbolji moguć i verujem da će isto biti sa druge strane - rekao je on.

Ukazao je i da postoje napadi na namensku industriju Srbije u cilju njenog urušavanja i razaranja, jer pozicija vojne neutralnosti znači da moramo u dobroj meri da imamo obezbeđena sredstva iz sopstvenih izvora.

- Zato žele da je po svaku cenu unište i razore svi koji Srbiji ne žele dobro. Moraćemo i tu da preduzmemo određene mere - podvukao je Vučić.

"Srbija ne menja politiku neutralnost"

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, nakon sednice Nacionalnog saveta bezbednosti, da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu mnogih zemalja da to ponekad prevazilazi mere pristojnost, i poručio da je donet i ponovljen stav Srbije da nas sve ovo što nam se dogodilo samo snaži u poziciji da nećemo, ne samo menjati politiku, već nikada snažnije i jače se nećemo boriti za vojnu neutralnost Srbije, samostalni i nezavisni put, kao i da sami vodimo računa o svojoj zemlji, vojsci, građanima.

- Snažićemo našu armiju, našu policiju, naš obaveštajni i kontraobaveštajni sektor. Svake godine ćemo ulagati sve više, možemo to da činimo i Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, slobodarskog naroda. Nikada nismo pristajali i nećemo nikada pristati da budemo neko ko će da dozvoli da drugi nama upravljaju. Mi smo ti koji želimo da građani odlučuju o svojoj sudbini i budućnosti - rekao je on na konferenciji za štampu dodajući da obaveštajni slučaj spijunaže neće uticati na odnose sa Moskvom.

Naglasio je da očekuje da u narednih dva meseca Srbija izađe sa sveobuhvatnim opštim pravno-političkim aktom koji bi usvojila Narodna skupština, koji bi bio puna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta, potvrda vojne neutralnosti i jačanja državne pozicije.

Vučić je prenao da je večeras održana sednica nacionalnog saveta bezbednosti sa jednom tačkom dnevnog reda - obaveštajnom delovanjuu protiv Srbije i neophodnosti preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite i jačanje kapaciteta Srbije od takvih aktivnosti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

"Sve ovo što se dogodilo samo nas je osnažilo u našoj politici. Ne samo da nećemo da menjamo našu politiku, već ćemo nikada snažnije i nikada jače da se borimo za vojnu neutralnost Srbije, za naš samostalni i nezavisni put, da sami vodimo računa o svojoj zemlji, o svojoj vojsci, da čuvamo svoje nebo, da čuvamo svoju teritoriju i svoje građane. Snažićemo našu armiju, snažićemo našu policiju, naš obaveštajni i kontraobaveštajni sektor. Svake godine ćemo ulagati sve više jer možemo to da činimo, imamo sredstava, imamo načina sve više i Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, slobodarskog naroda, nikada nismo pristajali i nikada nećemo da budemo neko ko će da dozvoli da drugi njime upravljaju. Mi smo ti koji žele da građani Srbije odlučuju o svojoj sudbini i o svojoj budućnosti. U skladu sa tim, očekujem da u naredna dva meseca izađemo sa jednim sveobuhvatnim, opštim, pravno-političkim aktom koji bi usvojila Narodna skupština Republike Srbije, koji bi bio potpuna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta, potvrda vojne neutralnosti Republike Srbije i daljeg jačanja upravo takve pozicije." - predsednik Vučić u obraćanju nakon sednice Saveta nacionalne bezbednosti.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

 

- Mi smo kao zemlja suočeni dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim delovanjem različith obaveštajnih službi na teritoriji Srbije. Podelili bio to na dve grupe – grupu najrazvijenijih zemalja i onu regioanlnih zemalja, koje imaju izražene interese na teritoriji Srbije i svoje obavestajno delovanje rade u punom kapacitetu, a usmereno je protiv interesa Srbije - objasnio je on.

Vučić je istakao da to znači da postoje brojne agencije drugih zemalja koje na teritoriji naše zemlje provode svoje obaveštajno delovanje sa ciljem prikupljanja značjanih obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču na politiku ili promenu zvanične politike u određenihm segmentima, a drugo potpuno obaveštajno sagledavanje kapaciteta i moći Srbije u izgradnji sopstvenih kapaciteta, kako bi smanjili spoljno delovanje Srbije.

- U skladu s tim mere naše kontraobaveštajne zaštite u poslednjih nekoliko godina drastično su ojačale. BIA i VBA pre svega u zaštiti interesa naše vojske preduzimaju neuporedivo sofisticiranije i u značjano većem obimu mere na zaštiti od obaveštajnog delovanja ofanzivnih agencija. To znači da značajan broj zemalja, ali i iz regiona, ne samo velikih sila, na različite načine, nekada legalnim, a nekada nelegalnim putevima želi da dođe do nekih informacija o broju pripadnika vojske, koji su najčešće javni, ali i delovanju, atmosferi, raposloženju vojnika, novoj opremi, opremu koje planiramo da nabavimo, do drugih podataka. Njihove žejja je, kaže, da se infiltriraju u redove naših bezbednosnih i odbrambenih snaga. U skladu s tim mi smo naše kontraobaveštajne mere pojačali - dodao je on.

Pohvalio je VBA i BIA koji su u sadejstvu uspevali da osujete najznačjanija ofanzivna delovanja tuđih obaveštajnih agencija.

Govoreći o snimku koji se pojavio u javnosti istakao je da ga nije naprvaila VBA, ali da je upoznata sa događajem koji se dogodio 24.decembra proše godine, kada je prateći objekat obrade naša služba bezbednosti došle do podataka da su u Zemunu negde oko 18 časova penzionisa potpukovnik pripadnik VS Z.K. sastao sa potpukovnikom ruske vojne službe Georgrijem Klebanom.

Preneo je da su primenjene mere za dokumentovanje, ali da je uočeno opservacijom, koja je obavljena sa veće udaljenosti, pošto su primećena više lica koja su bila u kontrapratnji i garantovala da se neće doći do sadržaja susreta Z.K. i Klebana.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Na zemunskom keju uočena su lica iz crnog vozila Audi koja su na udaljenosti osmatrala i našla se kod javnog parkinga Kapetanija, a zatim otišla kod pivnice Crna Ovca, a prilikom izlaska ušla u isto crno vozilo i napustila reon i otošla u nepoznatom pravcu - kazao je on.

Vučić je obavestio javnost da je Srbija u više navrata konstatovala foto, video i audio dokumentovala konkatke Klebana sa pripadnicima VS.

Ukazao je da postoje dokumentacije i o drugim pripadnicima ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, ali da nikada ta dokumentacija nije išla u javnost.

Samo u slučaju Klebana, koji je bio pomoćnik izaslanika Vojske Rusije, dokumentovano je deset kontakata sa tri izvora, a u tri navrata je Kleban uručio i novac.

Kaže da je Z.K postao prdmet obrade zbog kontakata sa hrvatskom službom 2012.godine, i to u vezi pristupa dokumentima vezano za događaje tokom rata u Hrvatskoj, a 2017.uočeno je niz kontakata sa ruskom obaveštajnom službom.

Podvukao je da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu mnogih zemalja, te naveo da se na teritoriji Raške oblasti i Sandžaka pojavljuju u svojim uniformana vojni izaslanici, koji su u 90 odsto slučaja uvek predstavncii vojnoobaveštajnih službi, a koji tamo razgovaraju o političkim rešenjima koja bi rušila Srbiju.

- Reakcija države je na to bila snažna i ta lica više neće imati pristup na bilo koji način, niti informacijama ili događajima od značaja u Srbiji. Reč je o predstavnicima austrijske, nemačke i bugarske službe - podvukao je on.

Vučić je najavio za naredni period više akcija tužilaštva protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija čije je delovanje protiv Srbije dokazano.

U narednih nekoliko dana rezultati oštrih odgovornih akcija biće za svakog građanina uočljivi bez obzira što ćete primetiti da će pojedine zemlje iz regiona na to negativno reagovati“, kazao je on.

Vučić je naglasio da je primećeno da da postoji veliki pritisak na našu zemlju sa različitih strana kako da se opredeljuje Srbija i kakvu politiku da vodi.

- Što se tiče odnosa Srbije sa Ruskom federacijom, Kleban nije više na teritoriji Srbije. Mi imamo izrazito prijateljske odnose i uveren sam, bar tako mislim, da predsednik Vladimir Putin o ovakvim stvarima nije bio obavešten. Ne zaboravljamo ni 2015.šta je za nas učinio u Savetu bezbedosti UN, kao ni podršku našem teritorijalnom integritetu u svim međunarodnim organizacijama, te ni podršku u vojnom opremanju - rekao je on.

Preneo je da je u razgovoru sa ambasadorom Rusije danas imao samo jedno pitanje „Zašto?“.

„Kao što znate Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, koja nigde nije glasala protiv interesa Moskve, jedina koja van evroazijskog saveza sa njima održava i vojne vežbe. Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Zato sam postavio pitanje „Zašto“. Nisam video logiku u svemu“, objasnio je on.

On je rekao da još jednom želi da se zahvali svim pripadnicima Vojske Srbije, pripadnicima službi bezbednosti jer znaju da imamo samo jednu zemlju i da ćemo znati da je zaštitimo.

- Čuvaćemo srpski put, sa svim želimo da budemo prijatelji, nikoga ne ugrožavamo, ali ćemo znati svoju zemlju da sačuvamo - rekao je predsednik Srbije.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Dokumentovani kontakti Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije"

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je snimak, na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac srpskom obaveštajcu, napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

- Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom - preneo je Vučić na pres konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik je istakao da je Srbija u više navrata konstatovala i dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije.

Sa njim je, dodao je, uočeno 10 kontakata sa tri konspiratvina izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima VS, za šta postoji dokumentacija.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

"Naša namenska industrija pod strahovitim pritiskom"

 

Napadi na srpsku namensku industriju su učestali, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija ne može da opstane kao vojno neutralna i snažna bez snažne namenske industrije, što je razlog za žestoke napade na namensku, kako bi je po svaku cenu razorili oni koji Srbiji ne žele dobro.

- Napadi na namensku industriju su učestali, zestoki, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje koja u tom smislu predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, kako to nazivaju stručni krugovi, i uvek je protiv srpske namenske i zbog toga što postoji konkurencija u fabrikama baš u toj zemlji i zbog toga što se obavlja posao za obaveštajne izvore nekih drugih, većih zapadnih zemalja - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Vučić je konstatovao da građani gotovo da nisu ni primetili da su naše obaveštajne i kontraobaveštajne agencije uspele da uhvate Srbina sa 30.000 evra u rukama, koji je iznosio tehničku i tehnološku dokumentaciju za izradu municije 12,7 mm u Prvom partizanu u Užicu, dodajući da je municija 12,7 mm najtraženija u svetu.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Da li je nekome bilo lakše da uzme odatle ili u Konjicu, izgleda da su lakše našli nekog našeg koji bi tu dokumentaciju predao Albancima u ruke. Mi smo i Srbina i Albanca uhapsili - rekao je Vučić.

Istakao je da su u toku žestoki napadi na Krušik iz mnogo razloga, kao i na fabriku u Lučanima, koji stalno traju.

- I uvek, čitava centralna i zapadna Srbija, što se tiče namenske industrije, je pod strahovitim pritiskom i hoće da nam je unište - podvukao je Vučić.

On je naveo i da je Radoša Milovanovića za direktora fabrike u Lučanima postavila vlast DOS-a, a da je on sada, kada kompanija radi bolje nego ranije, po prvi put pod žestokim napadima.

- Ako Milovanović pozove radnike da ga podrže i oni dođu to je pritisak na sud, ali se ispred suda pojave predstavnici političkih stranaka koji su protiv njega onda je to bogougodno delo, nije pritsak na sud i normalno je, a sve u cilju daljeg urušavanja i razaranja naše namenske industrije - rekao je Vučić.

Razlog za to je, naglasio je predsednik, u tome što pozicija vojne neutralnosti žnaci da moramo da imamo, u dobroj meri, obezbeđena sredstva - munuciju, oružje, opremu iz sopstvenih izvora.

- Ne možete da opstanete kao vojno neutralna i snažna zemlja ukoliko nemate snažnu namensku industriju. I zato je tako žestok napad na srpsku namensku indsutriju, zato žele da je po svaku cenu, unište i razore svi koji ne žele dobro Srbiji - poručio je Vučić.

Konstatovao je da će nadležni i po tom pitanju morati da preduzimaju određene mere, ali će mnogo ofanzivnije da govore istinu ljudima, kako bi sve mogli da sagladaju.

- Očekujemo, posle dolaska helikoptera MI 17 i oružja i rezervnih delova, i hvala Rusiji na tome, i dalje snaženje i jačanje srpske vojske - rekao je Vučić.

"Ne isključujem da su Rusi u pravu"

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije večeras isključio mogucnost da su Rusi u pravu kada kažu da je možda u slučaju obaveštajne afere reč o provokacijama pred važne susrete srpskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je odgovarajući na pitanje da li će ruskog predsednika Vladimira Putina pitati za obeveštajnu aferu u kojoj je učestvovao i ruski obaveštajac, prilikom njihovog susreta koji je planiran za 4. decembra, Vučić je na novinarima rekao da ne bi isključio mogućnost da se to sada dešava i zbog tih susreta planiranih u Moskvi.

- Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu zato što mi posedujemo više snimaka koje nismo publikovali, jer to nije posao obaveštajnih agencija - rekao je Vučić povodom regovanja iz Moskve da se takve porvokacije dešavaju uoči važnih susreta zvaničnika Srbije i Rusije.

Srbija, navodi, ne beži od tih tema.

- Mi ne krijemo ništa, nemamo čega da se stidimo, a ruskim prijateljima verujemo da žele najbliže odnose sa Srbijom kao što mi želimo sa njima. Verujem da ćemo uspeti i tu vrstu poverenja, na kratko prekinutu, da izgradimo, jer nam ne pada na pamet da pravimo novu '48. i ne pada nam na pamet da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije. Naprotiv - rekao je Vučić.

Za njega je, kaže, susret sa Putinom od izuzetnog značaja i nada se da će sa ruskim predsednikom da razgovara o najvažnijim pitanjima iz naše bilateralne saradnje i ekonomske saradnje.

- Predložili smo sastav naše delegacije, videćemo sastav ruske delegacije, jer će ovo biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali, ne samo sastanak već radna poseta - kaže Vučić povodom predstojećeg susreta sa Putinom u Moskvi.

Sednica saveta bezbednosti

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Nijedna mina nije otišla u Ukrajinu"

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom tvrdnji dela opozicije objavljenih na tviteru da je Srbija prodavala oružje Ukrajini koje je korišćeno protiv Rusa, da nijedna mina nije otišla za Ukrajinu, niti je isporučivana preko Ujedinjenih Arapskih Emirata,

Danas smo optuženi iz jedne od tih kuhinja obaveštajne kanalizacije kako su srpskim minama i kako je Srbija naoružvala Ukrajince u borbi protiv Donjecke narodne republike i da su našim minama ubijani ruski vojnici. Kome je to odgovaralo baš na današnji dan da pusti kroz tu obaveštajnu kanalizaciju - sami zaključite. Istina je sledeća, mnogi će da se iznenade - rekao je Vučić novinarima.

On je pokazao tekst i slike mina kako je to objavio bugarski sajt.

- Ali, pošto ovo nije burek, ovo nije nešto što ne razlikujete. Mi smo istražili kompletnu našu trgovinu sa Ukrajinom, istražili sve što imamo, sve što smo ikad radili sa Ukrajinom, koja je inače dozvoljeni ''end user'', da jesmo nikakvih problema ne bismo imali, sve bi bilo u skladu sa zakonom, ali nismo - naveo je Vučić.

Dodao je da u tekstu te ''obaveštajne kanalizacije'' piše da je to isporučivano preko Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su potpisali svoj sporazum sa Petrom Porošenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), što je, kako kaže Vučić, inače njihovo pravo, kao i to što imaju sporazum i sa RF.

Napomenuo je i da je šeik Bin Zajed mnogo bolji prijatelj sa Putinom nego on.

Vučić je naveo Ðilasove tvrdnje da je prodaja srpskog oružja Ukrajini išla preko Emirata i "Vučićevog velikog prijatelja, šeika Muhameda", insinuirajući tako ko su istinski većinski vlasnici Beograda na vodi.

- On uvek polazi od sebe, zna kakav je lopov i misli da su svi takvi - dodao je Vučić.

Kako kaže, istražen je svaki lot.

Sednica saveta bezbednosti

Predsednik Srbije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Svaki lot, svih mina koji je otišao, a nijedan nikada nije otišao za Ukrajinu, i nijedan lot ovakvih mina nije otišao za Emirate. Onda smo išli dalje i ustanovili da smo imali preko Amerikanaca, dve američke i jedne poluameričke firme, ali je bila i jedna čudna kompanija jer smo došli do tih brojeva mina i ustanovili kad i komw su prodate i sa kojim ciljem. Da vidite kako se sudbina igra kada mnogo lažete, šta se dogodi - ističe on.

Taj lot, kaže Vučić, baš tih mina koje su na slici, je deo serije od 15.000 mina, koje su prodate preduzeću "Tehnoremont" u vlasništvu Petra Crnogorca, inače vlasnika firme CPR Inpex.

- To je gde radi mama Obradovića iz Valjeva, tj. gde je radila do juče. Ta firma je kupila 15.000 tih mina i prodala ih kompaniji Natan, poljskoj, a ne ukrajinskoj, i to preko Kipra - objasnio je Vučić.

Kaže da je bilo interesantno da nije dobijena podrška poljskih državnih organa za to, što je obaveza, već je to dobijano od drugih kompanija, pa preko Kipra izvezeno za Poljsku. Nigde i ni na koji način ni Ukrajina niti bilo ko nije pomenut , rekao je Vučić.

Srbija to, inače,dodao je, ne bi dozvolila kao "end user" zbog naših dobrih odnosa i sa RF, ali i sa Ukrajinom.

- Oni, inače, što je još interesantnije imaju zajedničku firmu sa Damjanovićem, licem bezbednosno interesantnim kao pripadnikom jedne od regionalnih službi bezbednosti. A oni vam kontrolišu neke od najpoznatijih informativnih portala na teritoriji Srbije čiji su novinari izrazili najveću želju za mojom skorom smrću pre nekoliko dana - dodao je Vučić.

Kako je rekao, svet je mali, svaka laž se otkrije i ne možete da sakrijete tragove svoje prljave kampanje i mržnje protiv Srbije.

- Zato ćemo mi morati narodu mnogo toga da objašnjavamo, da govorimo činjenice, šta moramo da preduzimamo u narednom periodu. Inače sve ostalo što je rađeno sa minama, rađeno je uz posredstvo ugavnom domaćih i američkih kompanija. Sve su bili dozvoljeni end useri, samo u jednom slučaju i to u ranijem periodu, pre 2012. smo imali Saudijsku Arabiju, ali ništa od toga nije završavalo u Evropi, naprotiv - rekao je on.

Vučić je na kraju rekao da što se oružja tiče Srbija će da ga pravi i prodaje.

- Kad budemo imali fabrike bureka i peciva onda ćemo drugačije da se ponašamo, a do tada nećemo da se stidimo, nego ćemo da se ponosimo sa naših 11.000 radnika koji vredno rade da bi zaslužili plate za svoje porodice, ali i da bi dobrineli vojnoj i odbrambenoj snazi Srbije - zaključio je on.

Takođe je poruči da režervnu otadžbinu nemamo.

- Naša zemlja se zove Srbija, Srbiju ćemo umeti da sačuvamo, zaštitimo, umeti, za razliku od prošlosti, znati i da obranimo i čuvaćemo srpski put u budućnost - rekao je on.

- To je naša politika i jedina moguća politika na kojoj će Srbija da istrajava. Sa svima želimo da budemo prijatelji, nikoga ne ugrožavamo, ali i svoju zemlju ćemo i te kako umeti da sačuvamo - zaključio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    22. novembar 2019 | 08:52

    O kakvoj mi NEUTRALNOSTI Srbije govorimo kad u Srpskom generalstabu u Beogradu sede Nato oficiri koji je 1999 bombardovao taj isti generalstab a potom i vojno okupirao juznu Srbiju Kosovo i Metohiju od 1999-2019 i jos uvek . Pitanja za predsednika Srbije : 1/ U uslovima Nato EU vojne okupacije juzne Srbije nemoze biti govora o nekoj NEUTRALNOSTI SRBIJE,koje predsednik preduzima mere da se zavrsi 20-godisnja Nato EU vojna okupacija juzne Srbije Kosovo i Metohije,svaka okupacija pedlja Srpske zemlje je krsenje postojeceg Ustava Srbije ?, 2/ Koje predsednik preduzima mere da se zatvore paralelne dvojne ambasade jedna u Beogradu a druga u Pristini iz iste zemlje ? 3/ Kako predsednik objasnjava sastanak vrha drzavne bezbednosti u ruskoj spijunskoj aferi sa visokim srpskim oficirom a dosada mi nije poznato da je drzavna bezbednost zasedala sa predsednikom o Nato EU vojnoj okupaciji i nelegalnoj americkoj vojnoj bazi BONDSTEEL u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji ?

  • BTW

    21. novembar 2019 | 20:50

    Pa kako zasto, pa kada su nam uopste i pomogli?

  • nikolas

    21. novembar 2019 | 20:31

    OVO JE SRAMNO PONASANJE SRBIJE KADA SE ZNA DA SRBIJOM NESMETANO VRSLJA NA HILJADE ZAPADNIH AGENATA A U GENERAL STABU SEDE AGENTI NATO ALIJANSE!!! OVO JE ZELJA DA SE UDALJIMO OD RUSKE BRACE I KINEZA!!! OVO JE PROPAST SRBIJE !!! STIDIM SE KAO SRBIN !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA