≫ 

Ovo je zvanična nota kojom je Republika Nauru potvrdila povlačenje nezavisnosti Kosova

Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo već u aprilu 2008. godine

  • 49

Republika Nauru povukla je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, čime se broj zemalja koje su povukle priznanje samoproglašene države Kosovo popeo na 17.

- Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova. Danas mi je zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koju su uputili našoj Ambasadi u Australiji - poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potvrđeno je Telegrafu.

U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom. Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija.

Ivica Dačić Foto: MSP

- Ja sam prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je - 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih. Nastavićemo sa ovim aktivnostima, u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta - izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić Foto: MSP

Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo već u aprilu 2008. godine.

Podsetimo, 11. novembra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Gana povukla priznanje nezavisnosti KiM i tada pokazao zvaničnu notu koja je stigla.

On je tada najavio da će do kraja godine istu odluku doneti još 3-4 države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија земља хероја

    22. novembar 2019 | 17:41

    Чему ово замлаћивање са повлачењем признања, кад гласање о Косову у УН никад неће доћи на дневни ред. Косово није случајно извучено из УН и стављено под окриље ЕУ. Косово је окупирана територија, а за окупационе гувернере користе се обични криминалци. Стварни интерес од "независности" Косова имају искључиво Америка и Британија. Сви остали су само статисти.

  • S . M .

    22. novembar 2019 | 14:20

    Ivica Dačic samo redja države koje povlače priznanje Kosova. Bravo Dačicu !

  • Nis za CZ

    22. novembar 2019 | 13:11

    Jos samo Burkina Faso i Kineski Tajpet da povucu nezavisnost i mi smo na Konju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA