"Mali Šengen će ubrzati pristup EU": Ključne poruke sa četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera

EU je svoj glavni cilj, kao mirovni projekat, ispunila - poručio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib

  • 3
NSAD FORUM MLADIH EU Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekli su u Novom Sadu da se EU uvek suočavala sa brojnim izazovima, ali da je uvek bila spremna i sposobna da na njih odgovori i prevaziđe ih.

- Evropska unija takozvani "mali Šengen" posmatra kao element koji će olakšati pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji, ne kao kočnicu ili smetnju u procesu integracija - rekao je u Novom Sadu za N1 Fabrici.

Kako je naveo, za njih je važno da ta inicijativa bude otvorena za sve, odnosno za kompletnu "balkansku šestorku", koja pored Srbije, Albanije i Severne Makedonije, obuhvata i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

- Mislim da je inicijativa usklađena sa onim što zemlje već rade u procesu evrointegracija. Jedini novi element je putovanje sa ličnom kartom. To je jedina dodatna stavka. Jasno je da je politički okvir tu i sve dok je on u skladu sa pravilima proširenja, podržavamo to - kaže Fabrici.

Sem Fabrici Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Među izazovima sa kojima se EU trenutno suočava su klimatske promene, upravljanje migracijama, ekonomska i energetska stabilnost, naveli su Fabrici i Šib na plenarnoj sesiji - "Quo Vadis, EUrope? (Kuda ideš, Evropo), koja je održana u okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera.

Fabrici je naveo da EU trenutno razmišlja o načinima na kojima treba da se suoči sa klimatskim promenama, što možda zvuči kao jednostavniji izazov ali, kako kaže, nije, a kada je u pitanju ekonomska stabilnost, kaže da se gleda u pravcu da svi budu u dobiti.

- Pored toga, tu je i pitanje upravljanjem migracija. Mnogi izazovi su pred EU, a u poslednjih nekoliko godina videli smo dosta populističkih odgovora na to, a ono što je nama važno jeste što smo na izborima dobili proevropski odgovor - rekao je Fabrici.

Istakao je da je kod suočavanja i prevazilaženja izazova važno da politika određena za prevazilaženje istih bude prihvaćena od ljudi, posebno od mladih. Poručio je mladima u Novom Sadu da je EU od velike važnosti da čuju upravo njihova mišljenja o tome šta žele i očekuju od EU.

Tomas Šib Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ambasador Šib je podsetio da je EU svoj glavni cilj kao mirovni projekat ispunila i istakao da je EU uvek imala pred sobom izazove, ali da je uvek bila sposobna da reaguje i prevaziđe te izazove.

Kako je naveo, EU će se i u 2020. godini baviti temama među kojima su klimatske promene, industrija, trgovina, evrozona.

Istakao je digitalizacija kao jednu od veoma važnih tema i dodao da će se poseban akcenat staviti na socijalnu dimenziju - smanjenje nezaposlenosti, migracije.

- Cilj nam je da napravimo EU mnogo efikasnijom da odgovori na sva ta pitanja - kazao je Šib.

Forum mladih lidera počeo je u petak, a juče su na njemu učestvovali predsednici Srbije, Slovenije i Severne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski. Četvrti Regionalni forum mladih lidera okupio je oko 200 društveno angažovanih mladih ljudi sa prostora Zapadnog Balkana, koji su diskutovali s političarima i liderima regiona o aktuelnim temama i izazovima koji opterećuju svakodnevicu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    24. novembar 2019 | 16:38

    Pita kuda ide evropa, pa ona ide u propast a hteli bi i nas da povuku sa sobom..sve te fabrike sto se ovde otvaraju ili bar vecina je vec postojala ali su ih ti isti unistili tokom bombardovanja a ono sto i nisu uspeli da uniste to su na drugi nacin unistili tako sto su potplatili politicare da prodaju fabrike za 1 din ili neku drugu cenu pod izgovorom stranci ce zaposliti nase ljude...Ne zelimo mi u taj sengen sa Albancima koji su nas ubijali tokom rata na Kosovu, tako da vi pravite sa njima sta hocete a nama to ne treba.Sad bi ameri da lakse drogu iz Albanije prevoze dalje u evropu preko nas pa im se svidela odmah ideja...

  • Milorad Vujicic

    25. novembar 2019 | 02:28

    Mali Sengen sa EU samo ekonomski nikako politicki niti pod kojekakvim obavezujucim uvjetima.

  • Deka

    24. novembar 2019 | 17:25

    Ako to kaže i g-đa Liht, onda nam nema spasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA