Kurti otkrio šta je njegova "ponuda" Beogradu

On je ponovio svoje stavove o "reciprocitetu sa Srbijom" i da je tek potom spreman da ukine takse na robu iz Srbije u visini od 100 odsto

  • 60
Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti, čija je stranka osvojila najviše glasova na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra, kaže da "neće upasti u zamku predsednika Srbije Aleksandra Vučića". Kurti je, u intervjuu za "Juropijen vestern Balkans" (EWB), odgovarao na pitanje zbog čega bi Srbija pristajala na bilo kakve sporazume o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez ustupaka sa druge strane.

- Predsednik Srbije je u zadnje dve godine izradio dva stava koja predstavljaju jednu zamku. Te stavove on predstavlja kao da pravi ustupak, dok u stvari traži ustupak. Prvi stav je: "Hajde kažite vi meni šta možete da nam ponudite, a ja sam spreman da pričamo o svačemu, vaša imaginacija je vaš limit". To može da znači i nacionalno ujedinjenje i promenu svih granica po Balkanu, šta god želite. To je prvi stav koji je jedna ivica jame - izjavio je Kurti.

Kako je kazao, drugi stav je: "Ja ne mogu da priznam nezavisnost Kosova u postojećim granicama".

- Taj stav sadrži dve negacije koje nisu jedna afirmacija, jer Vučić ne kaže "ja ću priznati nezavisnost Kosova", nego negira nezavisnost, negira granice, ali ne afirmiše ništa. Ja nisam od onih političara koji trče u takvu zamku - rekao je Kurti.

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština

Foto: Tanjug/AP

On je "otkrio" šta je njegova "ponuda".

- Ja mislim da nam Srbija duguje: i za ratnu odštetu, i za sukcesiju. Srbija treba više da misli o tome, nego da oplakuje izgubljeno Kosovo, pritom uopšte ne mareći o patnjama Albanaca. Mislim da je važno da se srpski establišment pozabavi introspekcijom, gde bi oni mnogo više marili o današnjem srpskom narodu nego o istorijskoj srpskoj državi - izjavio je lider "Samoopredeljenja".

On je ponovio svoje stavove o "reciprocitetu sa Srbijom" i da je tek potom spreman da ukine takse na robu iz Srbije u visini od 100 odsto.

- Moramo dobro da se pripremimo za pregovore sa Beogradom. Naravno da bih želeo da imamo sporazum, ali brzina zaključivanja sporazuma ne treba da bude prioritet nad sadržajem i principima tog sporazuma. Mi imamo mnogo sporazuma tokom šestogodišnjeg dijaloga u Briselu, ali problem je u tome što se oni ne izvršavaju - rekao je Kurti.

On je najavio da će "tokom prvog meseca našeg mandata u Skupštini Kosova razmatrati stepen implementacije postojećih sporazuma", rekao je on za EWB.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Takođe, podsetio je da kosovski predsednik Hašim Tači razmenu teritorija zove "korigovanje granica sa bolnim kompromisom", a predsednik Srbije "razgraničenje".

- Kakvo korigovanje, koje greške i zašto treba da boli? Mislim da ova ideja potiče od predsednika Tačija, a on je imao dve godine da u nju ubedi građane Kosova. Taj projekat je propao, ali ideja nije. Dakle, to nije ista situacija kao sa idejom o ZSO koju je sahranio Ustavni sud, već ovde govorimo o neuspelom projektu, gde ideja još nije mrtva, nego postoji - naveo je Kurti.

Govoreći o eventualnom bojkotu svih kosovskih institucija, Kurti je rekao da je "privremenih bojkota bilo i u prošlosti, ali ništa iz toga nije izašlo". On je izrazio mišljenje da srpski poslanici na Kosovu "znaju da mogu mnogo više da pomognu Srbima na Kosovu ukoliko budu u Skupštini, nego ako ostanu van nje".

Pozvao je predstavnike Srba da se uključe u rad institucija, uz opasku da "to ne znači da ih želim u koaliciji", navodi EWB.

(Telegraf.rs/EWB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruska

    26. novembar 2019 | 20:07

    Srbija je sada stabilna i jaka i nece dozvoliti da joj neki Kurti pomera granice i otima teritoriju.

  • Moka

    26. novembar 2019 | 13:35

    Albino Kurtoni se opet igra rečima koje nisu njegove.

  • Jana

    26. novembar 2019 | 19:11

    Kurti bas i nije u poziciji da nekog uslovljava i ista zahteva. Ovo su ciste provokacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA