"Zahvalni smo Nepalu na podršci po pitanju suvereniteta": Dačić na sastanku sa Gvajalom

Nepal je nekoliko puta glasao protiv prijema KiM u Interpol, a bili su uzdržani kada se Priština kandidovala da postane članica UNESCO i naša zemlja je zbog toga spremna na isti način da podrži Nepal za bilo koje pitanje na međunarodnom planu - rekao je Dačić

  • 0
Ivica Dacic Foto: MUP Srbije

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i i Nepala Kumara Gjavala na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle današnjeg susreta, ocenili su da postoji visok stepen razumevanja dve zemlje o čemu svedoči i memorandum koji su potpisali o političkim konsultacijama Srbije i Nepala.

Dačić je podsetio da se ove godine obeležava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, da dve zemlje beleže dugu tradiciju odnosa još od Jugoslavije i za vreme pokreta nesvrstanihi i naglasio da Nepal pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

- Nepal je nekoliko puta glasao protiv prijema KiM u Interpol, a bili su uzdržani kada se Priština kandidovala da postane članica UNESCO i naša zemlja je zbog toga spremna na isti način da podrži Nepal za bilo koje pitanje na međunarodnom planu - rekao je Dačić.

On je naglasio i da potrebni što više kontakata između Srbije i Nepala kako bi se razvila saradnja na svim poljima između dve zemlje i da Srbija zato otvara počasni konzulat u Nepalu, a očekuje dato učini i Nepal u našoj zemlji.

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i i Nepala Kumara Gjavala Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je takođe rekao da je Nepal prošle godine ostvario sedam odsto ekonomskog rasta, te da je upravo zbog toga važno da se intenzivira ekonomska saradnja između Srbije i Nepala, kao i da se povežu privrede obe zemlje.

- Spremni smo da sarađujemo na vojno-ekonomskom planu, da ukinemo vize za diplomate i obične građane - kazao je Dačić i istakao da će sledeća godina biti godina turizma u Nepalu, te da će to dodatno pospešiti saradnju u oblasti turizma između dve zemlje. a ideja je da se razmene i imena ulica u glavnim gradovima.

Nepalski šef diplomatije Pradip Kumar Gjavali takođe ocenjuje visok stepe nrazumevanja između dve zemlje i podseća da Nepal podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, te da se ta zemlja drži fundamentalnih prinicpa UN kao osnovne principe njihove spoljne politike. Naglasio je potrebu unapređenja međusobnih bilateralnih odnosa i kaže da je pozitivno iznenađen srpskom snagom u sportu, poljoprivredi, tehnologiji i muzici.

- Srbija je postigla veliki napredak u tehnologija i mi smatramo da će to dodatno podstaknuti razvoj odnosa naše dve zemlje - rekao je Gjavali.

- Posetite Nepal, imamo veliki poslovne potencijale, nalazimo se između dva ogromna tržišta, između Kine i Indije - poručio je nepalski ministar i zaključio da je Srbija uvek bila solidaran partner na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA