U Prištini teče rok za formiranje vlasti: Šta će se sve dešavati u narednih 30 dana

Od pet potpredsednika Skupštine, jedan bi trebalo da bude iz redova Srpske liste, koja je osvojila deset mandata rezervisanih za srpsku zajednicu, ali u ovoj partiji još ne otkrivaju ko će biti njihov kandidat za to mesto

  • 0

Posle potvrde konačnih rezultata izbora, prema važećim propisima, parlament u Prištini bi morao da se konstituiše u narednih 30 dana, posle čega sledi i glasanje za novu vladu.

Od pet potpredsednika Skupštine, jedan bi trebalo da bude iz redova Srpske liste, koja je osvojila deset mandata rezervisanih za srpsku zajednicu, ali u ovoj partiji još ne otkrivaju ko će biti njihov kandidat za to mesto.

Kao potpredsednik Skupštine, predstavnik srpskih poslanika je i član Predsedništva parlamenta, koji čine predsednik i pet potpredsednika, a to telo je zaduženo da priprema program rada Skupštine, razmatra dnevni red, konsultuje se sa parlamentarnim grupama...

Što se tiče nove vlade, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti već je poručio da je obezbedio većinu za njeno izglasavanje i da ima podršku nevećinskih (nesrpskih) zajednica. Kurti je prisiljen da podršku za vladu traži u manjinskim strankama, s obzirom na to da je odbacivanjem glasova iz centralne Srbije, izborni prag prešla i koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, pa Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe nemaju sami potrebnu većinu od 61 glasa.

Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Prema ustavu tzv. Kosova, predsednik, odnosno Hašim Tači, treba da predloži Skupštini kandidata za premijera posle konsultacija sa partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu. Tači, međutim, nije u četvrtak odgovorio na pitanje novinara da li će dati mandat za sastav nove vlade lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju. U Prekazu, gde je, povodom Dana nezavisnosti Albanije, položio cveće na spomen-obeležje komandantu OVK Ademu Jašariju, on je na to pitanje kratko uzvratio: "Hvala, čestitam".

Vlada u Prištini mora da ima najmanje jednog ministra i dva zamenika iz redova srpske zajednice, koji, ako nisu iz Srpske liste (SL) koja je parlamentarna stranka, moraju da imaju njenu saglasnost da bi stupili na funkciju.

Iz Srpske liste u četvrtak je saopšteno da su svi mandati namenjeni Srbima u sigurnim rukama srpskog naroda, oličenog u SL:

- Pred nama je težak period u kome ćemo morati da se hrabro borimo kako bismo sačuvali mir i naš narod na KiM.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA