≫ 

Pozicija Rusije po pitanju KiM nepromenjena: Vučić i Putin posle bilateralnog sastanka u Sočiju

Vučić i Putin obratili su se javnosti o detaljima razgovora

  • 44

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej". Dvojica predsednika imala su bilateralni sastanak.

Vučić i Putin obratili su se javnosti o detaljima razgovora.

Obraćanje Aleksandra Vučića

"Odlična vojna saradnja između Srbije i Rusije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Rusija imaju odličnu vojno-tehničku saradnju, kao i veliki broj zajedničkih vojnih aktivosti.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, Vučić je zahvalio ruskoj strani na podršci u opremanju srpske armije.

- Zahvalan sam ruskom ministru odbrane Sergeju Šojgu na podršci našoj armiji, razgovarali smo i danas o tome. Mi smo već od njih kupili mnogo važne i dobre opreme. Predsednik Putin me je na paradi povodom Dana pobede posavetovao šta da kupim i ja sam poslušao taj savet - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Navodi da ta oprema "sada treba da stigne u Srbiju", dodajući da to ide polako i u skladu sa finansijskim mogućnostima naše zemlje.

- Mi nemamo nikakvih problema po pitanju vojne saradnje. Pogledajte i uporedite kako je izgledala opremljenost naše vojske pre šest godina, a pogledajte Vojsku Srbije danas. Neću da se pozivam na njihove reči, ali tu razliku primećuju i naši ruski prijatelji. Zbog toga sam ponosan i zadovoljan našom saradnjom - zaključio je Vučić.

"Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće"

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, čijim rezultatima je, ističe, veoma zadovoljan.

- Imali smo veoma dobre i sadržajne razgovore - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Imali smo veoma dobre razgovore, veoma sadržajne i kao predsednik naše zemlje izuzetno sam zadovoljan rezultatima. Zahvalan sam predsedniku Putinu na njegovom ličnom doprinosu da naši odnosi budu veoma dobri, zahvalan na mnogo toga što je uradio u prošlosti za Srbiju. Naša politička i ekonomska saradnja je odlična. Mi računamo na podršku Rusije na svim međunarodnim forumima i organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku. Za Srbiju je od ključnog značaja naša ekonomska saradnja, naša trgovinska razmena raste iz godine u godinu i verujem da će u 2020. godini biti još veća. Razgovarali smo i o brojnim i značajnim infrastrukturnim projektima. Predsednika Putina sam pozvao da dođe u Beograd, a sa velikom čašću sam prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede 9. maja u Moskvi. To je ogromna čast za nas! Posebno želim da se zahvalim predsedniku Putinu što poštuje nezavisnost Republike Srbije, što poštuje naš suverenitet i naše pravo da sami donosimo odluke." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.

- A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće - rekao je Vučić.

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

- Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međuanrodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku - rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa Putinom.

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

Zahvalio je Putinu što poštuje našu nezavisnost i suverenitet i pravo da sami donosimo odluke.

- Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trogovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom - poručio je Vučić.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

Posebno je, kaže, dobra ekonomska saradnja, kao i trgovinska razmena koja raste iz godine u godinu.

- Verujem da će i u 2020. biti veća nego ove godine. Želim da čestitam Rusiji završetak gasovoda Sila Sibira, mi se radujemo svakom vašem uspehu - rekao je Vučić.

Takođe, zahvalio je Putinu na podršci u relalizaciji mnogih projekata i dodao da ruske mašine rade na Ðerdapu, a Ruske železnice da realizuju projekte u Srbiji.

- Dobili smo novi kredit od 172 miliona evra,a mi iz budžeta dajemo 57 miliona evra za tri projekta. Novih 90 miliona u prugu Stara Pazova - Novi Sad, zatim 120 miliona evra za Dispečerski centar i dodatnih 12 miliona evra za projekat za barsku prugu od Valjeva do crnogorske granice. Imaćemo modernu prugu. To je sve za nas od izuzetnog značaja - rekao je Vučić.

Kako je rekao, u sferi kulture, pored pisma patrjarha Irineja koje je predao, zahvlaio je na podršci za izgradnju hrama Svetog Savet u Beogradu, kao i da će centralni deo biti uskoro završen.

Vučić je dodao da će Srbija uložiti još mnogo novca i da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

- Sa velikom čašću sa prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede, 9. maja u Moskvi, to je velika čast za nas i sve narode koji su prisustvovali anfišističkoj koaliciji i koji ne žele da dozvole prekrajanje istorije.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost ruskom predsedniku na gostroprimstvu, te na vremenu koje je izdvojio za jednu malu zemlju, poput Srbije, što, kaže, govori o njegovoj veličini, odnosu i poštovanju za srpski narod.

Posebno je zahvalio Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dve zemlje budu veoma dobri, te ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primetio, ljudi u Srbiji više cene Putina nego neke ranije ruske lidere.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas u Sočiju, nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zadovoljstvo vojno-tehnickom saradnjom sa Moskvom.

- Imamo odličnu vojno-tehničku saradnju. Zahvalan sam na podršci našoj armiji - rekao je on na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je kazao da je Srbija kupila "mnogo snažnih i dobrih stvari" od Rusije.

- Putin me je prethodnog puta posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju - istakao je on i dodao da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Zamolio je građane u Srbiji da sagledaju kako nam je izgledala pre šest godina, a kako sada izgleda nivo opremljenosti vojske.

- Ponosan sam našom saradnjom - kazao je on.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On se zahvalio Putinu što poštuje naš integritet i to što Srbija sama donosi odluke i da bez obzira koliki pritisci Srbija će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i brani zajednički saradnju.

On je obavestio i da je prihvatio poziv da prisustvuje Danu pobede 9. maja u Moskvi i pozvao Putina da ponovo poseti Srbiju.

- Hoću građane Srbije da umirim, da osim ruskog, i bez obzira šta se dešavalo sa između ruskih i ukrajinskih odnosa, mi ćemo moći da uvozimo gas i iz drugih zemalja, tako da sledeća dva kvartala dočekujemo spremni - poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da nije optimističan kada je KiM u pitanju ali da je zahvalan na konstantnoj podrši Rusije.

Predsednik Srbije je naglasio da ne postoji nijedan dokument koji je Rusija podržala, a protiv Srbije je, i isto tako ne postoji dokument koji je protiv Rusije, a da ga je Srbija podržala.

- Zahvalan sam predsedniku Putinu na mnogo toga, jer mi u Srbiji više cenimo Putina nego što smo cenili neke ranije. Mi smatramo da je 99. godine on odlučivao u Rusiji mi ne bismo bili bombarodvani - rekao je Vučić i naglasio da je zadovoljan razgovorima koje je vodio sa Putinom.

Vučić se zahvalio na pozivu i ukazanoj časti, kako je rekao, jednoj maloj zemlji i da to upravo govori o njegovoj veličini.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Obraćanje Vladimira Putina

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno resenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".

On je istakao da je Rusija je za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Rusija nije promenila svoju poziciju - osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lane

    4. decembar 2019 | 22:19

    Hvala Putinu na iskrenom prijateljstvu i podršci !

  • Janko

    4. decembar 2019 | 16:05

    Hvala Rusiji na podrsci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

  • Milorad Vujicic

    4. decembar 2019 | 16:44

    Ruske I Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem I supersonicnim raketama I S400 I avionima 5 generacije pod hitno preko cele Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA