Zastava Krima u Skupštini Srbije: Osuda Ambasade Ukrajine

Zvanični Beograd tretira Krim kao deo Ukrajine i ne priznaje rusku aneksiju

  • 48
Skupstina Srbije, zastava Krima Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Natalija Vladimirovna Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije, zajedno sa liderom opozicione političke partije u Srbiji "Dveri" Boškom Obradovićem, pozirala je novinarima ispred zastave krimske oblasti u jednoj od zgrada Skupštine Srbije, u ulici Kralja Milana.

Poklonskaja je u Srbiju došla u pratnji zvaničnika Krima Georgija Muradova na poziv "Dveri" i Obradoviću na poklon donela zastavu Krima, sa kojom su zajedno pozirali novinarima i tokom svog obraćanja novinarima izjavili da je "Krim - Rusija".

Zvanični Beograd tretira Krim kao deo Ukrajine i ne priznaje rusku aneksiju.

Šta je poručila Poklonskaja?

- Ovim putem želim da se zahvalim našim srpskim prijateljima na podršci - izjavila je Poklonskaja, koja se upravo zbog aktivnosti u vezi sa aneksijom ukrajinskog poluostrva Krima, prema podacima zvaničnih institucija, od 2014. nalazi na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Ukrajinske vlasti protiv nje su u martu 2014. objavile poternicu pod optužbom za, kako se navodi, aktivnosti i zaveru radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti.

Podsetimo, ukrajinsko poluostrvo Krim je 2014. anektirala Rusija nakon čega joj je Evropska unija uvela sankcije. Aneksiju Krima EU smatra kršenjem međunarodnog prava, a ovaj potez Rusije nije podržala ni vlast u Srbiji.

Lider "Dveri" Boško Obradović izjavio je da je sastanak sa Poklonskajom i Muradovim nastavak uspešne saradnje sa predstavnicima, kako je rekao, "Republike Krim".

Boško Obradović Boško Obradović - Foto: Nikola Tomić

- Ovo je jedan veoma dragocen susret između starih prijatelja - izjavio je Obradović i dodao da je na sastanku bilo reči i o učešću predstavnika "Dveri" na više konferencija iz oblasti ekonomije, sporta i humanitarnih aktivnosti, koje će se naredne godine održati na Krimu.

Reagovao ambasador Ukrajine

Ambasador Ukrajine Oleksandr Oleksandrovič osudio je posetu Poklonskaje i Muradova Srbiji, pre svega zbog njihovih aktivnosti u vezi sa aneksijom Krima. U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Oleksandrovič je rekao da se nada da se niko od predstavnika vlasti neće sastati sa predstavnicima sa Krima.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Aleksandar Oleksandrovič Oleksandr Oleksandrovič - Foto: Marko Todorović

- Srbija ne priznaje Krim, kao što Ukrajina ne priznaje Kosovo. Naše dve zemlje su prijateljske i nadam se da u budućnosti neće biti takvih provokacija na račun Srbije i Ukrajine - rekao je Oleksandrovič.

- Sa jedne strane, drago nam je što se niko od zvaničnika Srbije nije sastao sa predstavnicima takozvane "Republike Krim". Sa druge strane, ne razumemo što su te posete uopšte dozvoljene u Srbiji koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine - naveo je Oleksandrovič i istakao da su Srbija i Ukrajina prijateljske zemlje.

Čanak: Boško Obradović naneo štetu odnosima Srbije i Ukrajine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je lider Dveri i Saveza za Srbiju Boško Obradović "bojkotovao" prethodno zasedanje parlamenta tako što je otišao u posetu ruskoj Dumi, a jučerašnje tako što je u skupštinu uveo delegaciju koju je predvodio predstavnik oblasti Krim.

- Tim postupkom Obradović je istovremeno promovisao koncept okupacije dela teritorije suverenih zemalja kao legalan politički metod i naneo štetu odnosima Srbije i Ukrajine. Takav potez i politika ne treba da čude nikoga - upozorio je Čanak.

Nenad Čanak Nenad Čanak - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovom mišljenju, Boško Obradović je "isti onaj antievropejac koji je sa radikalima ometao govor Federike Mogerini".

- Šta je sledeće? Da u parlamentu organizuje onaj ruski kamp sa Zlatibora? Potpuno je jasno da nema razlike između ovog Ljotićevca i eksponenta Putinovog režima u Srbiji i Miše Vacića ili Nenada Popovića - ocenio je Čanak u pisanoj izjavi.

Dodao je da su Liga socijaldemokrata Vojvodine "jednako neprihvatljivi i jedni i drugi".

Aleksandar Marton iz LSV rekao je da Savez za Srbiju treba da uputi izvinjenje Ukrajini zbog Obradovićevog postupka.

(Telegraf.rs/RSE/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sa

    6. decembar 2019 | 23:03

    Srbija nikada nece odustati od prijateljstva sa RUsijom

  • Tig

    6. decembar 2019 | 19:21

    Rusija nije priznala KiM isto tako Srbi izgubili KiM a Moskva to nije priznala ali Srbija je izgubila KiM.Na papiru nije a u relnost jeste.I to ne zbog izdaje nego Zbog Nato pakta u kojem Srbija kada je bombardovana nije imala nijednog saveznika.Cestitam Rusima Krim ali Srbija nesme sebe da dovodi u opasnost da ne izgubi i Srbiju.Sto se tice priznavanja kada Rusi priznaju KiM tada ce Amerika priznati da je Kosovo Srbija.

  • FANTOM

    6. decembar 2019 | 21:23

    Koga lažu ovi Ukrajinci. Zaboravili ste vi Srbi a sve zarad sadašnjih političara provokacije iz Ukrajinskog tabora na Svetskom prvenstvu u Rusiji gde je bagri sve kroz prste progledano a sve zbog Kosova. Ne talasajte vi bez sopstvenog mišljenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA