Brnabić, Dačić i Mihajlović osudili incident na skupštinskim vratima: To nije politički čin

Na sinoćnjem protestu došlo je do incidenta kada je grupa učesnika na silu pokušala da uđe u Skupštinu

  • 18
SRBIJA "JEDAN OD PET MILIONA"

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Više učesnika protesta "1 od 5 miliona" probilo se sinoć do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje. Među demonstrantima na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji je takođe udarao jarbolom od zastave u staklo na ulaznim vratima parlamenta. Incident na skupštinskim vratima osudili su danas premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i drugi.

Brnabić: "Neko da objasni ljotićevcu da zastava nije štap"

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da je pokušaj nasilnog upada u Skupštinu Srbije učesnika protesta "1 od 5 miliona" i pojedinih lidera opozicije konačni pokazatelj "kakvu Srbiju oni nude i kako žele da se domognu vlasti".

Brnabić je na Tviteru napisala da "neko mora ljotićevcu (lideru Dveri Bošku Obradoviću) da objasni da zastava nije štap već nacionalni simbol".

 

- Pokušaj nasilnog upada u Skupštinu RS je konačni pokazatelj - posle RTS, Predsedništva, vešala, motornih testera, paljenja knjiga, pretnji, vređanja, kakvu Srbiju oni nude i kako žele da se domognu vlasti - navela je Brnabićeva.

Dačić: To nije politički čin

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je danas sinoćnji incident ispred Skupštine Srbije i poručio da takvo ponašanje državni ograni treba da sankcionišu.

- Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa - rekao je Dačić odgovarajući na pitanja medija uoči početka sednice Glavog odbora SPS-a.

On je ocenio da sinoćnji incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug/AP

- Neke stranke očigledno mogu da uđu u Skupštinu samo ako provale, umesto da uđu na izborima. Zato i neće da učestvuju na izborima, to je za njih jedina dobitna kombinacija - istakao je Dačić.

Na pitanje novinara da li se sinoćnjim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.

- U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija - zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa - zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije - naveo je Dačić.

Primetio je da to što je manja podrška tim političkim strankama, one više pristupaju ekstremizmu i nasilju, dodajući da "mržnja i ostrašćenost" pojedinih predstavnika opozicije nikada nisu bile tako prisutne kao danas.

Mihajlović: Sinoćnje nasilje pred Skupštinom slika SzS

 

Nasilje na protestu je osudila i potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović.

- Sinoćnji incidenti ispred parlamenta nisu slika Srbije, ali jesu slika Saveza za Srbiju, jer kad god protest preuzme (lider Dveri) Boško Obradović, imamo incidente i nasilje. Zaboravljaju, međutim, da se u demokratiji vlast ne osvaja upadima u institucije i nasiljem, nego glasanjem na izborima - navela Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

SRBIJA MORAVSKI AUTO-PUT

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je podsetila da institucije moraju da se poštuju, i to važi i za one koji su na vlasti i za one koji su u opoziciji, kao što mora da se poštuje izbor građana, bez obzira koliku podršku neko imao.

- Tako se ponašaju odgovorne stranke i političari, a ono što rade Boško Obradović i ostali u Savezu za Srbiju samo pokazuje koliko su neodgovorni i koliko ne misle o interesu građana - istakla je Mihajlovićeva.

Vulin: Obradović uvredio simbol svih Srba

 

Ministar odbrane Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je u subotu uveče da lider Dveri Boško Obradović "nije prvi ljotićevac koji je pokušao da ponizi Skupštinu Srbije, ali je prvi koji je za to pokušao da iskoristi zastavu Srbije".

- Nijedan neprijatelj Srbije se ne bi setio da tako uvredi simbol svih Srba. Izgleda da su to Obradovića naučili stranci kada su s njim dogovarali da pomeraju izbore i dele vlast bez građana Srbije", rekao je sinoć Vulin komentarišući pokušaj Boška Obradovića da zastavom Srbije razvali vrata Narodne skupštine - saopšteno je iz PS.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, KZŠ, Palata Srbije, štrajk

Foto: Milena Đorđević

- Juče je vrhovni komadant Vojske Srbije Aleksandar Vučić postrojio moderno i nikada jače vazduhoplovstvo naše vojske, i obradovao sve Srbe. Sinoć je Boško Obradović učinio sve što je mogao da se neprijatelji Srbije obraduju, da se ne govori o obnovljenoj snazi Srbije već o ludilu i sramoti - ocenio je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli...

    8. decembar 2019 | 15:23

    Bude li se ponovio peti oktobar više će ličiti na oktobarsku revoluciju. Ono sa Miloševićem liči će na obdanište.

  • Mirko

    8. decembar 2019 | 14:18

    Pa pohapsite sve nasilnike! Demonstracije su jedno, ali divljanje je nedopustivo, sramota Obradoviću sramoto Srpskog roda!

  • Nema imena

    8. decembar 2019 | 14:27

    Ovo je Srbija ,koju niko ne zeli. Proslo je vreme rata kad je narod bio ogorcen. Ovo je vreme napredka i mira i ekonomskog jacanja Srbije. Nikad na ovaj nacin se vise nece doci na vlast jer znamo sta sledi ,posle toga da nas razbucaju totalno izdajnici ,a vidi se i podrska protesta narod sve zna ko stoji iza toga i koji stranci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA