Mađarska šalje dodatnih 100 vojnika u sastav Kfora

Povećanje broja vojnika u sastavu te međunarodne vojne misije na Kosovu nedavno je najavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

  • 2

Mađarska namerava da sa dodatnih 100 vojnika poveća vojno prisustvo na Kosovu, tako da će u sastavu Kfora brojati skoro 500 pripadnika.

Povećanje broja vojnika u sastavu te međunarodne vojne misije na Kosovu nedavno je najavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je, u izjavi za mađarske medije na marginama samita NATO u Londonu, na kojem je obeleženo 70 godina postojanja Alijase, rekao i da će Mađarska uputiti i u Avganistan dodatnih 80 vojnika da bi se "borili protiv širenja ekstremističkih ideologija i nasilja u regionu".

Peter Sijarto, Bled

Peter Sijarto - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Mađarska će i dalje podržavati nacionalnu bezbednost i odbrambene snage u Avganistanu sa pola miliona američkih dolara godišnje u naredne četiri godine, rekao je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

Sijarto je tom prilikom nazvao NATO najuspešnijom odbrambenom alijansom na svetu i istakao važnost njenog očuvanja, posebno sada kada, kako je ukazao, teroristi postavljaju nove izazove usvajajući nove tehnologije.

On je napomenuo i da je ilegalna imigracija, posebno na Zapadnom Balkanu, ponovo u porastu.

- To povećava pretnju koju predstavljaju terorističke organizacije - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, talasi nekontrolisane ilegalne migracije pruža terorističkim organizacijama priliku da šire ekstremističke ideologije širom sveta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    9. decembar 2019 | 17:42

    Наши "врли" пријатељи мађари

  • Tig

    9. decembar 2019 | 15:56

    To govori da su Madjari sa razlogom sve jace zabrinuti zbog migracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA