≫ 

Poslanici raspravljali o zakonima čiji je cilj unapređenje izbornih uslova

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je rekao da zakoni imaju isti cilj, unapređenje izbornih uslova i predstavljaju jednu celinu

  • 0

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su Sporazum o saradnji Srbije i agencije Evropske unije "Evrodžast" koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima. A onda su počeli raspravu i o četiri zakona kojima je cilj unapređenje izbornog zakonodavstva.

Zbog nedovoljnog broja prisutnih poslanika sednica o setu zakona kojima bi trebalo da se poprave izborni uslovi počela je sa gotovo sat i po zakašnjenja.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je, obrazlažući sva četiri zakona, rekao da oni imaju isti cilj – unapređenje izbornih zakona i predstavljaju jednu celinu.

- Važno je napomenuti da se sistemski zakoni nisu menjali već su izborna pravila ista kakva su bila 2008. godine i na izborima 2012. godine. Međutim, kao Vlada, spremni smo da radimo na unapređenju izbornog ambijenta i ispravimo slabosti koje su nasleđene - rekao je Ružić.

Branko Ruzic skupština Srbije FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Predloženi zakon definiše šta su javni resurs i funkcionerska kampanja. Agencija za borbu protiv korupcije ubuduće će o nepravilnostima odlučivati u roku od pet dana.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač je tokom rasprave istakla da ta stranka smatra da su izmene i dopune važne jer unapređuju integritet izbornog procesa, što je korak ka jačanju demokratskih institucija.

U SPS-u smatraju da je uspostavljen balans.

- Napravljena je ravnoteža između poštovanja vlasti s jedne i opozicije s druge strane i nije Vlada kako smo mnogo puta čuli banalizovala stvari - rekao je poslanik SPS-a Đorđe Milićević.

Čiji su predlozi?

Iz Srpske radikalne stranke poručuju da ovi zakoni nisu predlog Vlade već nevladinih organizacija.

- Ovo nisu vaši predlozi, ovo nisu predlozi Vlade, ovo su predlozi nevladinih organizacija koji vas uče izbornim uslovima - naveo je Aleksandar Šešelj iz SRS-a.

Odgovor stiže iz SNS-a.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nevladine organizacije za koje kažete da su presudno uticale na ove predloge, za vašu informaciju, šalju neke predloge i amandmane. Šta su onda oni tu napisali ako kažu "mi hoćemo nešto drugačije" - rekao je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.

Poslanici raspravljaju o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti, sprečavanju korupcije, Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlogu zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA