≫ 

Vučić u poseti Grčkoj: Predsednik Srbije odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge grada Atine

Predsednik Srbije zahvalio je na dobrodošlici predsedniku Pavlopulosu, kao i na principijelnom stavu Grčke po pitanju Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Grčkoj, u okviru koje se danas najpre sastao sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, a uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge grada Atine.

18:50 - Svečana večera za srpsku delegaciju

 

Posle sastanaka, prvi dan posete Grčkoj, srpska delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem završila je svečanom večerom, koju je priredio predsednik Prokopis Pavlopulos.

 
 
 
View this post on Instagram

Svečana večera koju u čast predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića priređuje predsednik Republike Grčke Prokopis Pavlopulos.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

- Svečana večera koju u čast predsednika Republike Srbije priređuje predsednik Prokopis Pavlopulos - navedeno je na Instagramu uz objavu fotografije.

13:00 - Sastanak srpskih i grčkih privrednika

 

U Atini je počeo sastanak delegacije Srbije sa grčkim privrednicima, a srpsku delegaciju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Grčka

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U delegaciji Srbije je i ministar energetike Aleksandar Antić.

Predsednik Vučić je domaćinima zahvalio što misle dobro o srpskoj ekonomiji i dodao da će Srbija dati subvencije svima koji ulože u našu zemlju.

- Ponovo smo pokrenuli povećanje trgovinske razmene između naših zemalja, razmena usluga nam raste iz godine u godinu, Srba je sve više kao turista u Grčkoj. Verujem da ćemo i u razgovorima sa privrednicima uspeti da još veći broj investitora dođe u Srbiju. Kao što znamo da su ovde vrata srpskim investitorima širom otvorena - naveo je predsednik u objavi na Instagramu.

12:10 - Ceremonija dodele odlikovanja predsedniku Srbije 

 

Predsednik Srbije sastao se u gradskoj Skupštini sa gradonačelnikom Kostasom Bakojanisom, koji će mu je uručio Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

 
 
 
View this post on Instagram

Sastanak predsednika Vučića i gradonačelnika Atine Kostasa Bakojanisa sa delegacijama.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

11:50 - Vučić: Srbija će prihvatiti sve što je u skladu sa međunarodnim pravom

 

Predsednik Srbije rekao je da je današnji sastanak samo potvrda dobrih odnosa dve države, a odgovarajući na pitnaje novinara, osvrnuo se i na "jugoistočni blok Evrope" koji je pomenuo predsednik Pavlopulos na sastanku.

11:30 - Sastanak delegacija Srbije i Grčke

 

Posle "tet-a-tet" sastanka Vučića i Pavlopulosa, počeo je sastanak delegacija Srbije i Grčke, predvođen dvojicom predsednika.

 
 
 
View this post on Instagram

Sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni dvojicom predsednika.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

10:20 - Vučić: Zahvalni smo na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

 

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu na podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Vučić je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Grčke

Printscreen: Youtube/Tanjug

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

- Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže - rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve vise srpskih turista u Grškoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke.

 

- Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržvaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena - rekao je Vučić i izrazio zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

10:00 - Počeo sastanak sa predsednikom Grčke

 

Predsednici Srbije i Grčke započeli su sastanak u Atini, a u fokusu je bilo proširenje Evropske unije i prijemu Srbije u istu.

 

- Mi, Grci, razmišljamo šta su bili ideali onih koji su Evropsku uniju osnovali. Mi imamo viziju da najbolji način jeste da svi zajedno izgradimo jedan jugoistočni stub EU i ostavimo iza sebe balkanske ratove i sukobe - rekao je predsednik Pavlopulos.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Grčke

Printscreen: tv Pink

- Mi smo tu da vam pomognemo gde možemo na vašem putu ka EU. Grčka je posvećena sprovođenju evropskom i međunarodnog prava, čak i nacionalna pitanja uključujemo u sprovođenje međunarodnog prava - rekao je on.

Pavlopulos je istakao da će Grčka braniti svoje granice i zahvalio se na podršci oko Kipra, što je grčko nacionalno pitanje.

- Želimo što brže mirno rešenje tog problema. Mi smo spremni za jedno rešenje i želim još jednom da se zahvalim, mi podržavamo međunarodno pravo. Želim vam dobrodošlicu i verujem da će vaša poseta doprineti zbližavanju naših odnosa i da se ubrza procedura vašeg prijema u EU- istakao je  Pavlopulos.

9:50 - Polaganje venaca na spomenik Neznanom junaku u Atini

 

 
 
 
View this post on Instagram

Predsednik Vučić položio je venac na spomenik Neznanom junaku.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

Predsednik Srbije položio je vence na spomenik neznanom junaku na trgu Sintagma u Atini.

Niz sastanaka sa grčkim zvaničnicima

 

Prvog dana posete, Vučić će se sastati s predsednikom Grčke, a tom prilikom će biti održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Istoga dana, gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručiće Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

 
 
 
View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

Drugog dana posete, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Vučić i Micotakis potpisaće Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke. Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dveju zemalja.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralne saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno kosovski problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    10. decembar 2019 | 16:09

    Ne razumem? Ovog čoveka cene od Amerike do Japana a samo ne valja jednom delu Srbije! Ko je ovde lud? Ceo svet ili ovi što ga mrze?

  • Natasa

    10. decembar 2019 | 15:23

    Saradnja Srbije i Grčke je na zavidnom nivou!

  • Petar

    10. decembar 2019 | 14:40

    Srpsko-grcko prijateljstvo je iskreno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA