≫ 

Sve što je u skladu sa međunarodnim pravom Srbija će prihvatiti: Vučić o "jugoistočnom stubu Evrope"

Mi moramo svi da radimo zajedno, da bismo bili poštovani od strane "onih velikih" u EU - rekao je predsednik Srbije

  • 1

Odnosi Srbije i Grčke su bilateralno odlični, a verujem da će biti još bolji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa grčkim predsednikom.

Rekao je da je današnji sastanak samo potvrda dobrih odnosa dve države, a odgovarajući na pitnaje novinara, osvrnuo se i na "jugoistočni blok Evrope" koji je pomenuo predsednik Pavlopulos na sastanku.

- Mi moramo svi da radimo zajedno, da bismo bili poštovani od strane "onih velikih" u EU. Principi Evropske unije nisu samo da mali poštuju velike, nego i obrnuto. Ja ću da prihvatim jedan grčki princip, sve što je u skladu sa međunarodnim pravom Srbija će da koristi - rekao je predsednik Srbije i naglasio da će Srbija imati značajnu podršku Grčke na svom evropskom putu.

- Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom i nešto daljem okruženju ne možemo da postignemo uspeh na svom evropskom putu - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić naglašava da Srbija nije članica NATO i da ne želi da bude, a da kao takva treba da jača svoju vojnu snagu.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Printscreen: Youtube/Tanjug

Odgovarajući na pitanje šta Kina misli o inicijativi "mali Šengen" Vučić kaže da smo mi mali u odnosu na Kinu, ali da ta država ume da pokaže poštovanje.

- Srbi vole Grke, mislim da niko od Srba nije popularniji ovde. Verujem u ekonomsku saradnju i njhov pristup Kosovu. Verujem u novo učvrščivanje i stvaranje boljih odnosa dveju zemalja - dodao je predsednik Vučić.

Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

On je istakao da postoji mnogo prostora za širenje i unapređenje saradnje dve zemlje, ali i po pitanju međusobne podrške u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Vučić je ukazao da su bilateralni odnosi odlični i izrazio uverenje da će i trgovinska razmena rasti, kao što raste i razmena usluga.

U tom smislu, naveo je da samo u turističkim uslugama godišnje potrošimo 464 miliona evra, kao i da sve više grčkih turista u Srbiji - 72.000, uz oko 115.000 noćenja.

Aleksandar Vučić, Grčka Aleksandar Vučić - Foto: Printscreen/YT/Tanjug

- Imaćemo značajnu podršku Grčke na EU putu Srbije, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije - naglasio je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima , omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitoraima vrata u Grčkoj otvorena.

- Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu - rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Pavlopulos je istakao da je Grčka već više od 40 godina punopravna članica EU, organizacije koja, po njegovim rečima, u globalnim okvirima treba da ima ulogu mehanizma koji promoviše i obezbeđuje mir, osnovna ljudska prava, demokratiju, pravosuđe i socijalnu pravdu.

- Takvu Evropu želimo da izgradimo - poručio je predsednik Grčke i dodao da su zato Uniji neophodne i države koje sada nisu članice, jer i one,kaže, moraju imati evropsku svest.

Prema njegovim rečima, jugoistočna Evropa treba da bude jedan od stubova EU, a zemlje regiona tome treba da doprinesu tako što će iza sebe ostaviti "balkanske ratove, konflike i neslaganja".

- To je istorijski period, koji nas je mnogo naučio, ali treba da gledamo napred i da stvorimo jedan ''jugoistočni stub'' i da gradimo budućnost - poručio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    10. decembar 2019 | 19:32

    SVE STO JE U SKLADU SA NACIONALNIM I MEDJUNARODNM PRAVOM I POSTOJECIM USTAVOM SRBIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA