Verujemo da Srbija može da bude prva spremna za članstvo: Joksimović sa komesarom za proširenje EU

Ministarka Joksimović se u sedištu Evropske komisije u Briselu prvi put sastala sa novoimenovanim komesarom za proširenje

  • 4
BRISEL JOKSIMOVIC VARHEJI Foto: Tanjug/Zoran Stanić

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, nakon sastanka sa novim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, rekla je danas da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata Varheljija može biti spremna za članstvo u EU.

- Ne potcenjujući nikoga drugog i želeći da ceo region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja mandata komesara Varheljija bude zemlja koja je spremna za članstvo - kaže Joksimović.

Ministarka Joksimović se u sedištu Evropske komisije u Briselu prvi put sastala sa novoimenovanim komesarom za proširenje.

Teme ragovora bile su nastavak politike proširenja EU, kredibilnost budućnosti proširenja i očekivanja Srbije na tom putu.

- Komesar Varhelji dobro poznaje evropsku politiku, region i ima uravnotežen, balansiran i razuman odnos prema politici proširenja i prstupnja. On snažno podržava podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa Uniji - ocenila je Joksimović.

BRISEL JOKSIMOVIC VARHEJI Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Zoran Stanić

Ministarka Joksimović je navela da je komesar Varhelji tokom razgovora ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata "bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo" i ocenila da je "bez sumnje mislio na Srbiju".

Joksimović napominje da je članstvo u EU prvenstveno "politička odluka" koju donose sve zemlje članice, a da je pred Srbijom važan posao nastavka reformi i zadržavanja evropskog kursa.

- Čini mi se da će ova Evropska komisija sa porukama koje je predsednica Ursula fon der Lajen već poslala, na jedan možda ne lakši, ali dublji i ozbiljniji način, sagledavati politiku proširenja. Mislim da je to šansa Srbije - kaže Joksimović.

Ministarka za evrointegracije napominje da je Srbija ozbiljna u procesu pristupnja da "sprovodi reforme, a ne priča samo o njima" i da je to "prepoznato i u Briselu".

BRISEL JOKSIMOVIC VARHEJI Sastanak - Foto: Tanjug/Zoran Stanić

- Dokaz za to je i otvaranje novog poglavlja koje se tiče slobode kretanja kapitala.U pitanju je važno ekonomsko poglavlje koje će učiniti čitav niz stvari veznih za kretanje kapitala, od bankarskih usluga do osiguranja, bude dostupno i našim građanima kao što je dopstupno građanima EU - navodi Jokismović.

Jadranka Joksimović dodaje da komesar Varhelji poseban akcenat ima na osnaživanju ekonomija Zapadnog Balkana i približavanju ekonomija kandidata onome što je ekonomaa realnost EU.

- Sa naše strane to je više nego poželjno jer smo mi nesumljivo lideri kada je reč o ekonomiji u regionu - kaže ministarka Joksimović.

Jadranka Joksimović je zaključila da Srbiju i novog komesara za proširenje očekuje dobar i plodonosan rad.

Ona je za kraj janurara najvila prvu posetu komesara Olivera Varheljija Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    10. decembar 2019 | 20:14

    Na našu žalost teško da se ovaj optimizam odnosi na Srbiju, jer je Crna Gora otvorila mnogo više poglavlja. U svakom slučaju, mnogo je bliža članstvu, pogotovo što je i članica NATO-a i sledi politiku EU protiv Rusije. Možda prime još njih, a druge ko zna kad.....

  • Velebit

    10. decembar 2019 | 21:24

    Može,ali neće.

  • Milorad Vujicic

    13. decembar 2019 | 04:13

    Ulaskom u EU cemo samo natovariti probleme I unazaditi ekonomiju.Samo ekonomski slobodni mozemo napred.Politicki EU je zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA